Az örökzöld káposztaleves-diéta

Miért kedvelik olyan sokan az egyhetes, egyszerű recept alapján készülő káposz­ta­levesre épülő diétát? Elsősorban a ha­tá­sossága vonzza a fogyó­kúrázókat: egyetlen hét alatt akár 5-7 kiló is le lehet vele adni. 

Vannak, akik úgy gondolják, ilyen gyors és drasztikus fogyás megviseli a szervezetet, és nagy az esélye, hogy az elveszített kilók hamar visszalopakodnak. Ráadásul – mondják sokan – a ká­posztaleves hamar meg­unható, és az arra haj­lamosakat puffasztja is.

Mi van a káposztában?
Kétségtelen, hogy a ká­posztában számos vita­min, például rengeteg A-, B- és C-vitamin van, de kalcium-, foszfor-, ká­lium-, magnézium-, vas- és folsavtartalma is számottevő. Rostanyagainak köszönhetően serkenti az emésztést, méregtelenít, támogatja az immunrendszer mű­kö­­­dését. Gyulladáscsökkentő és a ko­leszterinszintet is képes kor­dá­ban tartani. Ráadásul – sokan állítják – több kalória szükséges a megemésztéséhez, mint amennyit a szer­ve­zet hasznosítani képes belőle.

Fogyasztó étrend egy hétre
A diéta alapja egy egyszerű recept alapján készülő káposztás zöldségleves, amelyet naponta kell fogyasztani. Ebből annyit ehet a fogyókúrázó, amennyit csak szeretne. A diéta ideje alatt a kávéfogyasztás megengedett, ám az alkohol tiltott. Nem szabad krumplit (kivéve, amikor ezt az étrend kifejezetten előírja), cukrot, kenyeret, rántott ételeket és szénsavas italokat fogyasztani. Az étrendben szereplő marhahús a hét folyamán egyszer helyettesíthető hallal, vagy sült csirkével bőr nélkül. Érdemes a fogyókúra ideje alatt minél több vizet inni.

A csodaleves receptje
Káposztaleves-receptekből több is forog közkézen, ám a legnagyobb részük ugyanazokból az alap­anya­gokból készül, csak apróságokban különböznek egymástól. Íme, az egyik legismertebb változat.

Hozzávalók
1 kg fejes káposzta
6 fej közepes hagyma
6 db közepes sárgarépa
1 db zellergumó
4 db paradicsom, vagy 1 kis doboz paradicsom­püré
2 db húsleveskocka
só és fűszerek

Valamennyi hozzávalót darabolja közepes nagyságúra, tegye fazékba, és öntsön rá annyi vizet, amennyi ellepi. Ízesítse sóval, borssal, curryvel. 10 percig forralja, majd lassú tűzön főzze 20-30 perc alatt puhára az egészet.

Napról napra
Az első nap csakis az alapleves és némi gyümölcs fogyasztható, a banán tilos.
A diéta második napján csak a leves és zöldség ehető (kivéve a hüvelyesek és a kukorica), gyümölcs nem. Ezen a napon a vacsora egy nagy, héjában sült krumpli vajjal.
A harmadik nap a levesé, a zöldségféléké (a krumpli kivételével) és a gyümölcsöké.
A negyedik nap étrendje az alaplevesből, gyümölcsökből, sovány tejből, valamint minél több vízből áll.

Az ötödik napon a leves, 20 dkg marhahús, 6 friss paradicsom vagy paradicsomlé, és legalább 6-8 pohár víz elfogyasztása ajánlott.
A hatodik napon legalább egyszer egyen az alaplevesből, ezenkívül pedig 2-3 szelet sovány, sült marhahús, zöldségfélék (a krumpli kivételével) és saláta kerülhet a tányérjára.
A hetedik napon káposztaleves, főtt barna rizs, zöldség és gyümölcs engedélyezett.

Tudta?
Ha túl sokáig folytatja ezt a kúrát, hiánybetegségek léphetnek fel. Épp ezért érdemes betartani a hétnapos periódust, majd hosszabb szünetet tartani, és csak ezután belekezdeni az újabb diétába.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba