Fogyjunk le végleg

Mielőtt a diétázók táborához csatlakoznánk, tekintsük át röviden, milyen folyamatok zajlanak le szervezetünkben a fogyókúra során.

A súlyfeleslegünk kialakulása azzal magyarázható, hogy korábban a táplálkozás során jóval több energiát vittünk be szervezünkbe, mint amennyit testünk fel tudott használni a működéséhez. Az így létrejött felesleges energiát a szervezetünk elraktározza az ínségesebb időkre, zsírszövet formájában. Ennek mértéke akár több 10 kilogramm is lehet.


Ha megszeretnénk szabadulni ettől a felhalmozott zsírtartaléktól, akkor folyamatosan és hosszú időn keresztül úgymondván, energiahiányos helyzetben kell tartanunk szervezetünket. Ezt kétféle módon érhetjük el:
  • Kevesebbet eszünk zsírokból és szénhidrátokból
  • Többet mozgunk, sportolunk, ezáltal növeljük a szervezet energiafelhasználását

Az egészséges fogyókúrához mindkét lépést használnunk kell, nem állhat a programunk egy lábon.

Mivel különbözőek vagyunk, mindenki számára egyaránt javasolható energiabeviteli optimum nem állapítható meg. Azt azonban elmondhatjuk, hogy körülbelül 1200-1300 kalória napi energiabevitel és rendszeres mozgás mellett mindenkinek fogynia kell. A javasolt fogyási tempó hetente 0,5-1 kg. Ha a fogyás üteme ennél gyorsabb lenne, akkor növeljük a táplálkozás mennyiségét úgy, hogy ez az ütem tartható legyen. A túl gyors fogyás könnyen visszaüthet.

Készüljünk fel már most, hogy a fogyókúra harmadik, negyedik hete körül a fogyás sebessége megtorpan. Ez teljesen normális, hiszen testünk ennyi idő után spórolni kezd az energiával, kevesebbet használ fel, int korábban. Ilyenkor ne az étkezést sökkentsük mégjobban, hanem a mozgást növeljük meg, de csak mértékletesen.

A fogyókúra alatt fellépő energiahiány, mint minden hiányállapot, kellemetlen közérzettel párosul. Ennek mértéke azonban lassú, mértékletes fogyasztási módszerrel könnyen elviselhetővé tehető.

Fontos, hogy a zsírégető aerob edzéseink előtt közvetlenül már ne fogyasszunk szénhidráttartalmú ételt, mert az inzulintermelést okoz, ami viszont visszaszorítja a szírok felhasználhatóságát. Így az edzések előtt már 1,5 órában ne étkezzünk.

Folyamatosság, fokozatosság, mértékletesség, ez a három fő alapelv, melyeknek betartásával a szervezetünk fokozatosan szabadulhat meg a zsírraktáraitól. Soha ne feledjük, mindenki letud fogyni, csak akaraterő kérdése az egész.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba