Ha jó a kondíció, jó a közérzet is!

Megfelelőképpen átalakult a belső viszonyulás is, amellyel az ember megpróbálja elérni ezt a célt. Az önkínzás nemkívánatos dolog. Nem a test ellen, hanem vele dolgozunk, nem egy elvont eszményképért, hanem önmagunkért, saját közérzetünkért.



Az ideális súly kifejezés, mely korábban központi szerepet játszott, mára elvesztette jelentőségét. A táplálkozással foglalkozó kutatók is régen másról beszélnek már: olyan testsúly a cél, melynek elérésekor az ember igazán jól érzi magát. Ezzel igazodtak ahhoz az irányzathoz, mely inkább a biológiai adottságokat, mint az esztétikai ideálokat tartja szem előtt. Az ilyen adottságok közé tartozik például az ún. "set point", ami az egyéni testsúlyt befolyásolja, és a testalkat, amely lehet széles vagy keskeny, erős vagy gyenge, és ezzel már eleve különböző kiindulási helyzetet teremt.

A "set point" veleszületett tulajdonság és megváltoztathatatlan.

A "set point", akárcsak a testalkat, veleszületett tulajdonság. Ez annyit jelent, hogy szinte alig lehet rajtuk változtatni, és minden próbálkozás, amely erre irányul - legyen az radikális diéta vagy túl erős edzés - kudarcra van ítélve, esetleg betegséghez is vezethet. A "set point" folyamatos diétával legfeljebb rossz irányban változtatható, tehát éppen az ellenkezőjét lehet elérni annak, mint amire egyesek törekszenek.

Még kevésbé alakítható a testalkat. Sem sok edzéssel, sem diétával nem válhat egy hízásra hajlamos, zömök, ún. "piknikus" emberből vékony, ún. "leptoszom" alkat. Az ilyen testfelépítésű nőből ugyancsak sosem lesz kemény kötésű, erős izomzatú, atlétikus alkat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba