Könnyű nyári flörtök: dipek, avagy augusztusi mártogatások
Amikor az ember (lánya) bárhogy vigyázott is, mégis egy kicsit leégett a napon, merthogy egész nap vitorlázott, strandolt, teniszezett, úszott vagy éppen homokozott, és egy jó kis társaság is összeverődött a parton. Diszkóhoz vagy vacsorához egy kerthelyiségben még korán van, és jó lenne kicsit együtt maradni, kettesben vagy többesben és mindenki elég éhes már, akkor: DIP!
Amit mártogatunk:
Friss sárgarépa, fehérrépa, szárzeller, piros, sárga, zöld kemény húsú paprika, ropogós uborka, kemény sajt és persze sós pálcika. Ez utóbbi kivételével mindent hosszúkás szeletekre vágunk a szükséges hámozások után és úgy helyezzük tálkákra.
Külön tálra tegyünk egy halom kockára vágott paradicsomot, petrezselyemmel megszórva.
Dip, amibe mártogatunk:
Juhtúrós
Hozzávalók:
15 dkg enyhén sós juhtúró
1/2 pohár joghurt
kávéskanálnyi reszelt vöröshagyma vagy evőkanálnyi apróra vágott snidling
evőkanálnyi ugyancsak apróra vágott kapor és ha szereted, egy gerezd fokhagyma összenyomva
Majonézes
Hozzávalók:
1 nagy tubus finom majonéz
jó késhegynyi reszelt szerecsendió
kávéskanálnyi reszelt vöröshagyma
10 dkg finomra reszelt félzsíros sajt
Tonhalas
Hozzávalók:
1 doboz tonhalkonzervből csak a hal, levétől alaposan lecsepegtetve
1 doboz vajkrém
ízlés szerint egy-két mokkáskanál citromlé
Andalúz
Hozzávalók:
1 tubus vagy 1 pohár finom majonéz
2 gerezd tört fokhagyma
1/2 dl ketchup
kávéskanálnyi borecet, lehetőleg vörös törött bors, ízlés szerint
1 nagyon apróra vágott csipős cseresznyepaprika, ha szereted esetleg icipici só
Franciás
Hozzávalók:
1 doboz krémsajt
annyi joghurt, hogy föllazuljon a krémsajt
1/2 kávéskanálnyi apróra vágott friss tárkony vagy evőkanálnyi friss petrezselyem
frissen durvára őrölt - lehetőleg - fehér bors (kicsit több, mint amennyit jónak látnál) és ha gondolod, só is
Avokádós
Hozzávalók:
1 meghámozott, kimagozott érett avokádó felszeletelve
25 dkg krémsajt
1/2 tubus vagy pohár majonéz
1 evőkanálnyi citromlé
1 kávéskanálnyi apróra vágott friss bazsalikom
talán egy kis só és még egy kiskanál apróra vágott snidling is
Mindezek nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, különösen mixerrel, de egy egyszerű villával sam tart sokáig. Mindig a legsűrűbb anyagot kell előbb megmunkálni, majd a többi hozzávalót könnyedén hozzákeverni. És ha kavargatás közben megszomjazol, keverj egy török italt, a neve ayran: mindössze joghurt és víz kell hozzá, fele-fele arányban, csipetnyi sóval és kevéske citromlével.
Amit mártogatunk:
Friss sárgarépa, fehérrépa, szárzeller, piros, sárga, zöld kemény húsú paprika, ropogós uborka, kemény sajt és persze sós pálcika. Ez utóbbi kivételével mindent hosszúkás szeletekre vágunk a szükséges hámozások után és úgy helyezzük tálkákra.
Külön tálra tegyünk egy halom kockára vágott paradicsomot, petrezselyemmel megszórva.
Dip, amibe mártogatunk:
Juhtúrós
Hozzávalók:
15 dkg enyhén sós juhtúró
1/2 pohár joghurt
kávéskanálnyi reszelt vöröshagyma vagy evőkanálnyi apróra vágott snidling
evőkanálnyi ugyancsak apróra vágott kapor és ha szereted, egy gerezd fokhagyma összenyomva
Majonézes
Hozzávalók:
1 nagy tubus finom majonéz
jó késhegynyi reszelt szerecsendió
kávéskanálnyi reszelt vöröshagyma
10 dkg finomra reszelt félzsíros sajt
Tonhalas
Hozzávalók:
1 doboz tonhalkonzervből csak a hal, levétől alaposan lecsepegtetve
1 doboz vajkrém
ízlés szerint egy-két mokkáskanál citromlé
Andalúz
Hozzávalók:
1 tubus vagy 1 pohár finom majonéz
2 gerezd tört fokhagyma
1/2 dl ketchup
kávéskanálnyi borecet, lehetőleg vörös törött bors, ízlés szerint
1 nagyon apróra vágott csipős cseresznyepaprika, ha szereted esetleg icipici só
Franciás
Hozzávalók:
1 doboz krémsajt
annyi joghurt, hogy föllazuljon a krémsajt
1/2 kávéskanálnyi apróra vágott friss tárkony vagy evőkanálnyi friss petrezselyem
frissen durvára őrölt - lehetőleg - fehér bors (kicsit több, mint amennyit jónak látnál) és ha gondolod, só is
Avokádós
Hozzávalók:
1 meghámozott, kimagozott érett avokádó felszeletelve
25 dkg krémsajt
1/2 tubus vagy pohár majonéz
1 evőkanálnyi citromlé
1 kávéskanálnyi apróra vágott friss bazsalikom
talán egy kis só és még egy kiskanál apróra vágott snidling is
Mindezek nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, különösen mixerrel, de egy egyszerű villával sam tart sokáig. Mindig a legsűrűbb anyagot kell előbb megmunkálni, majd a többi hozzávalót könnyedén hozzákeverni. És ha kavargatás közben megszomjazol, keverj egy török italt, a neve ayran: mindössze joghurt és víz kell hozzá, fele-fele arányban, csipetnyi sóval és kevéske citromlével.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése