Méregtelenítsünk az ősz előtt

Az elkövetkező nyári napok ideális alkalmat nyújtanak arra, hogy méregtelenítsük szervezetünket az ősz előtt...

...és megszabadítsuk a nehéz, zsíros ételektől. Azonban a méregtelenítéshez nem szabad meggondolatlanul hozzáfogni. Kerüljük az olyan kúrákat, amelyek léböjtöt tartalmaznak, mivel az nagyon veszélyes lehet, hiszen nem juttatja a szervezetet elegendő tápanyaghoz.

Ezek a szép nyári napok jelentik a legjobb alkalmat arra, hogy hozzálássunk ehhez a feladathoz, és megszabadítsuk a szervezetét minden “szeméttől”. Az elkövetkező napokban főként a következő táplálékfajtákat száműzzük az étrendből:
  • csokoládé
  • kelt tészta
  • alkoho
  • konzerv vagy készételek
  • magas zsír-vagy cukortartalmú táplálékok
  • fehérliszt
  • teljes zsírtartalmú tejből készült termékek
Az ételek elsősorban friss hozzávalókból és főtt ételekből álljanak. Egy hétig mondjunk le minden sütőben vagy olajban sült ételről. Az ételt jól rágjuk meg és élvezzük gazdag ízét. Ne feledkezzünk meg a folyadékokról sem. Az éhségét elsősorban a következőkkel csillapítsuk:
  • zöldségekkel és gyümölcsökkel
  • hüvelyesekkel
  • diófélékke
  • teljes kiőrlésű ételekkel
  • nagy mennyiségű vízzel vagy cukormentes teával.
A szakértők legalább napi nyolc pohár folyadék elfogyasztását javasolják.

Reggeli:
Fogyasszunk gabonapelyheket joghurttal; adjunk hozzá diót, szárított vagy friss gyümölcsöt és mézet, hogy még finomabb legyen az íze. Fontos, hogy tápláló ételekkel kezdjük a napot.

Főzzünk polentát (puliszkát) vízben, adjunk hozzá banánt, mazsolát és joghurtot. Édesítéshez mézet használjunk. Banán helyett tehetünk bele epret, körtét, narancsot …

Kezdjük a napot lédús gyümölcssalátával: egy tálba daraboljunk bele különféle gyümölcsöket, majd adjunk hozzá néhány csepp citromlevet. A gyümölcssaláta rengeteg energiát ad.

Ebéd - vacsora:
Együnk zöldséglevest vagy ragut, egy nagy tál salátát olíva olajjal és citromlével (és csak egy csipetnyi cukorral) vagy zöldséges rizottót (barnarizsből a legjobb). A brokkoli, a karfiol, a fokhagyma, a fehér- és sárgarépa, a spenót, a cukkini és az uborka, valamint a paradicsom legyen minél gyakrabban a méregtelenítő étrend része, akár főzve, akár nyersen, mivel kiváló a méregtelenítő hatásuk, hiszen egytől-egyik antioxidánsok.

Természetesen ne feledkezzünkmeg a halról és a húsról: a tonhal, a lazac és a főtt szárnyasok a legjobb barátai a méregtelenítő időszakban. Tálaláskor adjunk melléjük főtt rizst, petrezselymes főtt burgonyát vagy teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyeret.

Nassolnivaló:
Egy szeletkönnyű sajt, joghurt, dió, mandula, mazsola, tökmag és persze rengeteg friss gyümölcs és zöldség kiválóan alkalmas arra, hogy az étkezések között csillapítsuk az éhségégünket. A narancs, a grapefruit és az alma … szintén tökéletes választás a méregtelenítéshez.

A méregtelenítő kúra alatt ragaszkodjunk a „napi öt étkezés” szabályához.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba