Mit vehetsz meg nyugodt lelkiismerettel?


Lejárt szavatosságú húsok, génmanipulált rizs, permetlé a zöldségeken és gyümölcsökön – tulajdonképpen milyen élelmiszert vehetünk meg még nyugodt lelkiismerettel? Összeállítottuk a tudnivalókat, hogy honnan ismerheted fel az egészséges élelmiszereket, és mire kell nagyon ügyelned a vásárlásnál.

Az egészséges étel az egészséges élet fontos része. Ám mivel a sarki szupermarketben, a nagy élelmiszerboltokban és a kis ábécékben nagyon különböző minőségű élelmiszerekkel találkozhatsz, nem csoda, ha gyakran vagy tanácstalan. A szakértők szerint a zöldségnél és a gyümölcsnél érdemes odafigyelni a származási helyre, a húsvásárlásnál pedig az állatok tartására és etetésére. Persze erről vásárlóként nem mindig kapsz érdemi információt. Ebben az esetben viszont csak az segít, ha a szemedre, orrodra és az eszedre hallgatva vásárolsz.

Vörös hús

Jó és egészséges:
A sertéshús rózsaszín legyen, a marhahús, a bárány és a vadhús vörösesbordó, a borjú inkább fehéres. A friss húsnak nincs szaga, és nem úszik a saját levében. Fontos még a hús márványozottsága, tehát az izomrostokban a zsírszövet eloszlása. Ettől lesz a hús szaftos és omlós. A darált húst lehetőleg frissen készíttesd el a hentessel.
El a kezekkel:
Édeskés illat és halványszürke szín esetén. A húsban lévő vérömlenyek arra utalnak, hogy nem a fajtának megfelelően tartották az állatot. Kétségek esetén kérdezzünk rá, honnan érkezett a hús. A darált húsnak nem szabad kékesen fénylenie, és nem lehet benne száraz húsdarab.

Szárnyashús

Jó és egészséges:
A csirke-, pulyka-, liba- és kacsahús színe a halvány rózsaszíntől a világosbarnáig terjedhet, a bőr, a látható csontok és a háj színe pedig világossárga. Figyeljünk az alaposan letisztított, sebek nélküli bőrre. A pulyka és a csirke csak minimálisan illatos, a kacsa és a liba pedig aromás illatú. Filék közül az a friss, ami enyhén csillogó.
El a kezekkel:
A húson lévő vérnyomok a nem higiénés vágásra utalnak. Ha a mélyhűtött árunál a fólia alatt jégkristályokat látunk, inkább ne vegyük meg! Ez annak a jele, hogy a fagyasztott hús egyszer már felengedett.

Hal és tenger gyümölcsei

Jó és egészséges:
A friss tengeri halak egyáltalán nem halszagúak, illatuk sokkal inkább emlékeztet a sós tengeri levegőre. A halak szemei tiszták, a kopoltyújuk tűzpiros. A bőrük fémesen csillog, a pikkelyek szorosan egymás mellett állnak. Nincsenek rajtuk nyomáshelyek és sérülések. A friss filénél fontos az ezüstös csillogás, a hús legyen lédús, kemény és rugalmas.
El a kezekkel:
Ne vegyük meg a zöld kopoltyús halakat és azokat, amelyeknek pikkelye nem vált színt a fény hatására. A tejes szem és a barnás vérnyomok szintén rossz jelek. A tejes, fénytelen halfilék sem frissek, akárcsak a száraz szélű vagy nyálkás bevonatú füstölt halak.

Kenyér és gabonatermékek

Jó és egészséges:
A teljes kiőrlésű termékekben van a legtöbb vitamin, ásványi anyag és rost. Még jobb, ha a kenyér biogabonából készült. Csomagolt termékek esetén olvassuk el a címkét és figyeljünk a szavatossági időre!
El a kezekkel:
A fehér lisztből készült termékek több kalóriát tartalmaznak, mint a teljes kiőrlésűek, ráadásul nincs bennük olyan sok értékes anyag. A zárt csomagolásban elszaporodhatnak a penészgombák, a nyílt eladótérben tárolt áruk pedig gyakran szárazak és kemények.

Zöldség és gyümölcs

Jó és egészséges:
Csak a teljesen érett gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg az igazán értékes vitaminok, ásványi anyagok. Fontos az intenzív szín, az aromás illat és az íz. A friss gyümölcs, ha felvágjuk, nedves vágófelületet mutat.
El a kezekkel:
A muslicák arra utalnak, hogy az áru már nem friss. Ha egy-egy gyümölcs vagy paradicsom penészes, akkor az egész csomagtól el a kezekkel! A fonnyadt levél vagy szár szintén nem jó ajánlólevél.

Tej és tejtermékek

Jó és egészséges:
Minél természetesebb állapotú a tej, annál több tápanyagot tartalmaz. Ezért lehetőleg pasztörizált tejet vásároljunk, ez 5-6 napig tartható el. Az UHT (ultra magas hőmérsékleten tartósított) tejek ugyan tovább elállnak, de bennük már csak nagyon kis mennyiségben találhatók értékes anyagok.
El a kezekkel:
A felfújódott csomagolás és a dudorodó joghurtos pohárfedél nem jó jel. Ha a sajt túl régi, penészfoltok képződnek rajta. A vaj hosszú tárolás után sötétsárga színű lesz és megavasodik.

Felvágottak, húskészítmények

Jó és egészséges:
A természetes szín és a feszes hurka- vagy kolbászbél frissességet jelent ugyan, de minőséget nem! Jó tudni, milyen húsból készült a felvágott, és mennyi adalékanyag van benne. A csomagolt áruknál éppen ezért mindig olvassuk el pontosan a címkét, és lehetőleg ne vegyünk meg olyan terméket, amelyben ötnél több E számmal jelölt összetevő van.
El a kezekkel:
Nem jó az áru, ha a bél ráncos, kiszáradt, és szeleteléskor ragacsos réteg képződik a vágási felületen. A már nem friss kolbászt vagy virslit a szürkés elszíneződésről, a dohos szagról lehet felismerni. Sajnos az erősen fűszerezett áruknál a fűszerek egy ideig el tudják terelni a figyelmet a romlottságról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

Krémes méhcsípés

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel