Nyakunkon az új tanév

Kinek öröm, kinek szomorúság, de hamarosan vége a nyárnak. Öröm, ha nem szeretjük a kánikulát, és már a hûvös õszi szelekre vágyunk. Szomorúság, ha inkább a nap szerelmesei vagyunk. Jó, ha gyermekünk a tudás várába lép. Rossz, ha nem szeret tanulni, ám már megint a padokat kell koptatni. Az alábbiakban néhány ötletet, tanácsot adunk kezdõ és haladó "iskolás" szülõknek, hogy inkább vidám, várakozással teli, mint bosszús, kapkodós legyen az új tanév elsõ napja.

A vásárlási lehetõségek tárháza kimeríthetetlen, de nem mindegy mit, hol, mennyiért és milyen minõségben vásárolunk!
Kezdjük talán a legfontosabb kellékkel, az iskolatáskával!
Ha szerencsénk van, gyermekünk olyan sulit fog ki, ahol a tankönyvek többsége az osztályteremben maradhat, nem kell nap mint nap hozni, vinni. Ha mégsem, alsó tagozatosoknak legjobb a régi, jól bevált hátitáska. Ügyeljünk arra, hogy vállpántja állítható legyen, a hát- és vállrésze párnázott, célszerû a többrekeszes változat. Vizsgáljuk meg az alját is, mert gyakran elõfordul, hogy ez bizony hamar elkopik, kiszakad. E hiba nehezen vagy egyáltalán nem orvosolható. A cipzárakat is nézzük át vásárlás elõtt, mert ezek is ritkán javíthatók. Természetesen az új módinak megfelelõen találhatunk különbözõ kedvencekkel díszített (részemrõl csicsásnak tartott) modelleket is. Tapasztalatom szerint ezek nem a praktikusságot, ergonómiai szabályokat szem elõtt tartó típusok. Áruk igen magas, ráadásul valószínû, hogy a következõ tanévben már cikinek számít rajta a minta is. Nem javaslom ezek megvásárlását!
Felsõsök szívesen hordanak válltáskát. Az életkori sajátosságoknak megfelelõen erre az idõszakra tehetõ a hirtelen növekedés, fõleg a gerincoszlop megnyúlása. Tudom, nehéz a fiatalságot az egészség megõrzésére rávenni, de sokkal jobb lenne számukra is a háton viselhetõ iskolatáska.

A következõ harci felszerelés a tolltartó! Itt is nagy a választék, kaphatunk mindenféle jóval megrakott "töltött tolltartót", vannak egy, kettõ, sõt háromcipzárasak, "kihajtogatósak" és persze a szimpla, "mindent bele", csõ, hasáb, félkör, neszesszer típusúak. Itt is az életkornak és gyermekünk ízlésének megfelelõen válasszunk, de….. Alsó tagozatosoknak a legmegfelelõbb a háromemeletes, cipzáras fazon. Minden írószertípust kényelmesen elhelyezhetünk benne, és a padon is kevés helyet foglal. A nagyobbak jobban szeretik a "mindent bele" fajtát, ezzel sajnos nem tudunk mit kezdeni, ha õk megtalálják benne a ceruzát, ám legyen!

Tornazsákok, tisztasági csomagok -- ezeket is megvásárolhatjuk készen, de magunk is varrhatunk néhány felesleges anyagból. Tisztasági csomagot otthon is összeállíthatunk: kis törölközõ, szappan, mûanyag pohárka, 10 db-os papírzsebkendõ, WC-papír. Alsósoknak a technika- és rajzfelszerelést is beadhatjuk kis textilzsákban, vagy színes csomagolópapírba borított cipõsdobozban is. Újdonság az uzsonnás táska, melyet fõleg alsósoknak tartok hasznosnak. Ebben nem borul ki az innivaló, és kényelmesen elfér a szendvics is. Hasznos segítség még a textilfilc, melyet kifejezetten ruhákba való óvodai jel, vagy monogram írására találtak fel! :

Írószerek, tollak, ceruzák, radírok, ecsetek, festékek, ragasztók, ollók, körzõk, vonalzók, hegyezõk és egyéb kiegészítõk - valamennyirõl elmondható, hogy nem a legolcsóbb a legjobb! Ha tehetjük, inkább a közepes árfekvésû termékekkel kezdjünk. Válasszunk jobb minõségût, hiszen egész tanévben ezt fogja gyermekünk használni! Javaslat: több darabot vásároljunk!

Füzetek, borítók: nehéz dilemma! A mintás fedõlapos füzetek lényegesen drágábbak, mint a hagyományosak, de ezt áthidalhatjuk, ha a kis nebuló ízlésnek megfelelõ csomagolópapírból veszünk több tekercset, és abba borítjuk a füzeteket. Ezt a spirálfüzetekkel is megtehetjük, itt csupán a spirált kell kihagynunk. A nejlonborítók azonban megnehezíthetik életünket! Gyakran elõfordul, hogy még véletlenül sem sikerül a könyvre, füzetre ráhúznunk. Remek segítség lehet az átlátszó, öntapadós tapéta. Ezt már különbözõ méretû hengerekben is megvehetjük. Felhasználás elõtt tekerjük az ellenkezõ irányba, hogy ne pöndörödjön vissza, illetve vágjuk méretre a hátoldalán található négyzetrács segítségével. Felragasztáskor úgy járjunk el, mintha tapétáznánk, középrõl indulva fel-le simítsuk egy textildarab segítségével.

A tanévkezdés legfontosabb kelléke a megfelelõ anyagi támogatás!
Ha munkáltatónktól beiskolázási utalványt kapunk, nagy szerencsénk van!

Azok a munkavállalók, akiknek általános vagy középiskolás gyermekük van, adómentes iskolakezdési támogatásban részesülhetnek munkaadójuktól.
Az összesen évi 21 450 forintig adómentes hozzájárulást mindkét szülõ igénybe veheti, vagyis a támogatás gyermekenkénti összege elérheti a 42 900 forintot.
Az évente egyszeri, beiskolázási utalvány formájában adható támogatást 2009. július 1-tõl október 31-ig tankönyv, taneszköz, valamint ruházat vásárlására lehet felhasználni. Országosan több mint 10 000 könyvesbolt, papír-írószer szaküzlet, hiper- és szupermarket, valamint ruházati üzlet fogadja el.

Minden esetben nézzük meg, meddig érvényes, hol váltható be az utalvány!
Ezt a pénztárnál vásárlás elõtt kérdezzük is meg!
Azt is tudakoljuk meg, pontosan mire fordíthatjuk, ugyanis élelmiszer vásárlására nem használható!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba