Sütés nélkül készül a málnás, csokis álom

Málna-csoki-mandula, fagyiként is szerethető kombináció, de egyfolytában fagyit enni sem jó, meg aztán a család is reklamál valami "normális" desszertért. Íme.

A sütőt még mindig nem szívesen izzítom be, így nézelődtem egy kicsit a sütés nélküli sütik között. Ez a "torta" gyorsan elkészül, hideg, a málna frissességet kölcsönöz neki, a csoki pedig kell bele, mert anélkül nincs is komoly desszert. Egyedül a folyékony glükóznál lehet, hogy felszalad kicsit a szemöldök. Ez azonban helyettesíthető Golden syruppal, de glükózból a legegyszerűbb (és legolcsóbb) megoldás a kismamarémségként elkönyvelt patikai kiszerelést beszerezni. Ebből aztán 3 evőkanálnyit kevés vízzel mikróban összeforralok, és máris kész a glükóz szirup. Ezt egyébként a profi cukrászat és a bonbongyártók is előszeretettel használják, cél az állagjavítás vele.



Hozzávalók
12,5 dkg 70%-os étcsoki
15 dkg tejcsoki
2,5 dl tejszín
3 evőkanál folyékony glükóz szirup
6 evőkanál Baileys
10 dkg őrölt mandula
8 db ropogós keksz
15 málnaszem (fagyasztott)
1 evőkanál olvasztott vaj

A csokikat alacsony hőfokon felolvasztom, majd a lángról félrehúzom, és hozzákeverem a tejszínt, a glükóz szirupot és a Baileyst. A kekszet összetöröm géppel, vagy erős tasakba teszem, és a sodrófát végiggörgetem rajta. A darált kekszet összekeverem az őrölt mandulával. Egy hosszúkás formát folpackkal kibélelek úgy, hogy túlnyúljon a forma peremén. Ezt bekenem az olvasztott vajjal, majd az őrölt mandula és keksz keverékének felét beleöntöm a formába, és addig ügyeskedek, hogy a forma belsejét bevonja mindenhol a mandulás kekszdara.

Ebbe beletöltöm a csokis keveréket. Belenyomkodom a málnaszemeket. A tetejére rászórom a kekszes-mandulás keverék maradék részét. A folpackot ráhajtom a tetejére, és hűtőbe teszem. Jobb esetben egy egész éjszakára, rosszabb esetben min. 4 órára. Tálaláskor a formából kiborítom, a folpackot lefejtem róla, majd meleg vízbe mártott késsel szeletelem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba