A 10 legnagyobb kamu a zsírégetésről

Az internet legnépszerűbb keresőprogramja 30 másodperc alatt 157 millió (!) oldalt ajánl a fogyókúrával kapcsolatban. De vajon hánynak hihetsz? Most a leggyakoribb félreértésekről rántjuk le a vizes lepedőt.



A csontok nehezek?
Sokan panaszkodnak arra, hogy bár nagyon keveset esznek, mégis nagyobb a súlyuk az átlagosnál. „Lehet, hogy a csontjaim nehezek?” – kapaszkodnak bele ebbe a gyakran emlegetett közhelybe. Tévesen. A csontja csak annak nehéz, akinek csonttörés miatt fémekkel erősítették meg.
Normál esetben a csontjaid kemények, ellenállóak – de kifejezetten könnyűek. Egy átlagos ember testsúlyának tíz százalékát adja a csontváz. Egy nagyon masszív csontozatú férfi legfeljebb két kilóval lehet nehezebb a társainál.

Az alvás karcsúsít?
Ami biztos: az alváshiány túlsúlyhoz vezethet, mivel felborítja az agyban az éhség-jóllakottság egyensúlyát: a teltségérzésért felelős hormon, a leptin szintje csökken, a stresszhormon, a kortizol és az éhséget fokozó ghrelin szintje pedig emelkedik. A legújabb kutatások szerint, ha csak hat órát alszol 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel hízol el, mintha hét-nyolc órát pihennél éjszakánként.

Detlef Pape dietetikus orvos Karcsúsító álom című kötetében a következő szigorú szétválasztó diétát ajánlja: reggel csak szénhidrát, délben vegyes koszt, este fehérje. Az étkezések közt legalább ötórás szünetet tanácsol, hogy az inzulinszint alacsony szinten maradjon, a zsírégetés viszont éjszaka fokozódjon.

Léteznek zsírégető élelmiszerek?
Bizonyára te is találkoztál már a zsírégető gyümölcsökkel, zöldségekkel. Az ananásztól a PU-Erh teáig és káposztáig számtalan élelmiszert ajánlanak a különböző fogyókúrákban, hogy a szervezet zsírégetését felturbózzák.
Szép lenne, ha az élelmiszerek ilyen hatékonyan szolgálnák a fogyókúrát, de sajnos egyetlen olyan tudományos kutatás sem ismert, amely egy bizonyos ételről bebizonyította volna, hogy fokozza a zsírégetést. Ezért függetlenül attól, ami a különböző könyvekben és magazinokban olvashatsz, az egyetlen dolog, ami égeti a zsírt – a mozgás.

Csoki ellen petrezselyem?
Ki ne vágyna olyan élelmiszerre, mely megemésztéséhez több kalória szükséges, mint amennyit tartalmaz. A zellert, spárgát, grépfrútot és petrezselymet szokták ajánlani e célból, de sajnos korántsem olyan hatásos, mint várnád.
Pedig milyen tökéletes lenne, ha befalhatnál egy tábla csokit, aztán gyorsan elrágcsálnál két csomó petrezselymet – és nem híznál egy dekányit sem... Sajnos negatív kalóriát tartalmazó élelmiszer nincs. Ilyen hatása egyedül a hideg víznek van: a szervezetnek energiára van szüksége, hogy a testhőmérsékletre fölmelegítse.

Aki sportol, akármennyit ehet?
Elvben: igen. Addig, amíg valaki annyi kalóriát használ (éget el), mint amennyit fogyaszt, nem fog elhízni. De a gyakorlatban nehéz csak mozgással fogyni. Egy zacskó csipsz (970 kcal) energiatartalmának elégetéséhez egy 85 kilós férfinak 388 percig kellene gyalogolni, vagy 82 percig kocogni.

Testtömegindex vagy haskörméret?
Melyiknek hihetsz? Sok diétázónál teljesen normális értéket mutat a testtömegindex (BMI), de a deréktájon látványos súlyfelesleg mutatkozik. Ez valószínűleg azért van, mert az átlagos felső határán van a testtömegindexe. 25 alatti BMI mellett nem kell aggódnod.

BMI = testsúly (kg) : magasság x magasság (m). E fölött viszont már nem mondható normálisnak az érték.

És azt sem árt figyelembe venned, hogy a hastáji elhízás, a has környékén lévő zsír jelentősen növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát. A nőknél 88, férfiaknál 102 centisnél nagyobb derékméret már veszélyes lehet. Ezek átlagos értékek, egy izmos, kisportolt testű embernek vastagabb is lehet a dereka.

Mi a leghatásosabb méregtelenítés?
Méregtelenítés a táplálkozástan szerint nem létezik, pedig erősen tartja magát az az elképzelés, hogy különféle teákkal vagy böjttel a szervezetben lerakódott salakot el lehet távolítani. Annak ellenére így van ez, hogy nem kellően tisztázott, mit is jelent a méregtelenítés és a salak valójában. Az egészséges gyomorban nem marad semmi. Az érrendszerben lerakódott ún. plakkokat vagy mérgeket, mint például a nehézfémek, sajnos semmilyen teával nem lehet „kiöblíteni”.

A napi három étkezés jobb, mint a napi öt?
Erre nincs biztos válasz – a táplálkozásszakértők ugyanis erről a kérdésről folyamatosan vitatkoznak. A három étkezés hívei szerint, ha gyakrabban eszünk, az inzulinszint megemelkedik a vérben, ami zsírraktározáshoz, vagyis hízáshoz vezet.
Az öt étkezést ajánlók szerint viszont – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is ezen az állásponton van – a sok kis étkezéssel az éhségérzet hatékonyan csökkenthető. A sok kis étkezés után ráadásul nem emelkedik meg annyira az inzulinszint, mint egy kiadósabb evést követően.

Van, akinek könnyebb naponta csak háromszor ellenállni önmagának (és a finom ételeknek), mint ötször, hiszen evés közben jön meg az étvágy. A lényeg az: kevesebb kalóriát vegyél magunkhoz, mint amennyit elhasználsz.

Hashajtóval is lehet fogyni?
A rossz emésztés önmagában nem hizlal. A hashajtó nem fogyasztószer, csak akkor ajánlatos alkalmaznod, ha székrekedésben szenvedsz. Hosszú távú szedése kálium és más elektrolitek hiányához vezet, ami a veséket, a vékonybelet, sőt a szívet is károsíthatja, gyengíti az izmokat, szélsőséges esetben rákot okozhat. Bizonyos gyógyszerek, például a fogamzásgátlók hatását is csökkentheti. Fogyásra tehát semmiképp ne használd!

Hogyan szokj hozzá a zsír- és cukorszegény étrendhez?
Ahogy mondják: mindent meg lehet szokni. Az, hogy mennyire intenzív ízeket szeretsz, örökletes. Az emberek 50 százaléka „normális ízlelő”, 25 százaléka pedig „szuperízlelő” – ők az édest édesebbnek, a sóst sósabbnak, a keserűt keserűbbnek érzik. A maradék a „nemízlelő”, őket minden íz hidegen hagy. Ha ízre érzékeny vagy a fogyókúra alatt kevésbé fűszerezz, ha a normál vagy nemérzékelők táborába tartozol, dugd el a sószórót!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba