Kis otthonunk nagy ünnepe

Karácsonykor semmi nem megy simán: odaég a pulyka, szétesik a bejgli, a nagymama pedig eltöri a kezét-lábát. Ha viszont követjük az alábbi útmutatást, a lakás legalább szép lesz!



A karácsonyi ünnepkör legmozgalmasabb időszaka a készükődés. Tulajdonképpen már az András-nappal kezdődő adventkor elfog bennünket a harctéri idegesség: járjuk a boltokat, ajándékokat vásárolunk szeretteinknek, Luca-napon 13 cédulára 13 férfinevet írunk (mindennap kihajítunk egyet - elolvasatlanul! -, s ami karácsony szent napján marad, az lesz a férjünk neve). És persze ünneplőbe öltöztetjük otthonunkat: elkészítjük és elhelyezzük az adventi koszorút.

Az adventi koszorúhoz először is az alapformát kell beszerezni, amely állhat szalmából, polietilénből vagy egy zöld színű, szivacsos anyagból, az úgynevezett oázisból. Erre a formára vékony dróttal erősítsük fel a fenyőágakat és a négy gyertyát. Díszítésnek használhatunk masnit, tobozt vagy mindenféle más termést. Láttam már adventi koszorút, melyen négy játékmaci mosolygott, és olyat is, amelyre szárított narancs- és citromszeleteket tűztek. Aki azt szeretné, hogy a koszorú illata belengje a lakást, az kötözzön a díszek közé szegfűszeget és vaníliarudakat.

Az adventi koszorút a lakás valamely központi helyére érdemes állítani, mondjuk, az ebédlőasztalra. Ezenkívül a lakásajtóra is lógathatunk koszorút, melynek megformálásához - a gyertya kivételével - a már említett alapanyagokra lesz szükség.

Múlnak a december napjai, lassan ideje nekilátnunk a sütésnek-főzésnek, karácsonyfa-díszítésnek. A divat karácsonyfaügyben is szeszélyes: szinte évről évre más jellegű fát veszünk, más stílusban díszítjük föl. Van, amikor a közönséges piros alma meg a szalmadísz a menő, van, amikor az ezüstbe öltöztetett, nagy masnis dekoráció. Az idei karácsonyfatrendet a természetesség, az egyszerűség, a kevés dísz jellemzi.

Telnek a napok, az adventi koszorú lassan a múlté: otthonunkat immár karácsonyra öltöztetjük fel.

Itt is érvényes a lakberendezés alapszabálya: csakis ízléses, a lakás hangulatához illő dolgokat készítsünk, vásároljunk! Nem kell minden sarokba angyalkát lógatni, érjük be két-három ötletes, látványos, igényes darabbal.

Ami karácsonykor kötelező: a meghittség és a lélek szimbóluma, a gyertya. A gyertyakínálat óriási: kedvünkre válogathatunk az illatos, színes, hatalmas vagy parányi gyertyák közt. Aztán nekiindulunk fenyőfát vásárolni. Érdemes megfogadni tanácsunkat - lehetőleg olyan legyen a kíválasztott karácsonyfa, amely tartós, és nem hullatja el leveleit egy-két nap alatt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba