Két különleges karácsonyi leves

Sütőtök krémleves



Hozzávalók 4 személyre:
Kb. 1 kg sütőtök
3 közepes burgonya
125 ml főzőtejszín
1 fej vöröshagyma
2-3 evőkanál olívaolaj

Fűszerek ízlés szerint: szerecsendió, só, bors, ételízesítő, valamint 4 evőkanál pirított tökmag

A sütőtököt és burgonyákat hámozd meg, vágd kockákra, majd tedd bele egy nagyobb edénybe. Öntsd fel annyi vízzel, hogy az egészet ujjnyi vastagon ellepje, fűszerezd, és kb. 20 perc alatt főzd puhára.

Közben aprítsd fel a vöröshagymát, majd futtasd meg az olajon. A megfőtt zöldségeket kanalazd át a párolt vöröshagymára, jól keverd meg, majd turmix segítségével pépesítsd. Keverd bele a főzőtejszínt, szükség esetén öntsd fel még egy kevés vízzel.

Ha kellően krémes, tedd vissza a tűzhelyre, és forrald fel még egyszer. Forrón tálald, díszítésként szórd meg a pirított tökmaggal!

Narancskrém leves



Hozzávalók 4 személyre:
2 narancs
1 dl illatos likőr (pl. triplesec)
10 dkg cukor
1 citrom
8 dl rostos narancslé
4 szegfűszeg
1/2 mokkás kanálnyi fahéj
1 csipet só
1 dl tejszín
1 tojássárgája

Az egyik narancsból tégy félre 4 szeletet, a többit aprítsd fel és locsold meg a likőrrel. A narancsok héját vágd vékony csíkokra, főzd 5 percig, majd szűrd le.

5 dkg cukrot óvatosan olvassz fel, add hozzá a citrom átszűrt levét és a narancshéjat, pirítsd habosodásig, majd a tálaló edénybe téve hűtsd ki. Ugyanebbe az edénybe öntsd bele a narancslevet, add hozzá a citrom reszelt héját, a cukor másik felét, a szegfűszeget, a fahéjat és a sót, majd lassú tűzön kb. 5 percig forrald, ezt követően fedővel fedd le. Hagyd így 10 percig, majd szűrd, és langyosra hűtsd le.

Habverővel dolgozd bele a tejszínnel simára kevert tojássárgát, a felaprított narancsot a likőrrel együtt, és szedd poharakba vagy csészékbe.

Díszítsd a félretett narancsszeletekkel és esetleg citromfű levelekkel.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba