Szupergyors karácsonyi receptek

Vörösboros malacsült aszalt szilvával
Hozzávalók (4 személyre):
  • 5 dkg vaj
  • 4 szelet előre pácolt rövidkaraj vagy szűzpecsenye
  • 20 dkg aszalt szilva magozva, felezve
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl tejföl
  • Só, fehér bors, szerecsendió
Elkészítés:
Hevítsd fel a vajat egy serpenyőben, majd süsd benne a hússzeletek mindkét oldalát 2-3 percig. Add hozzá az aszalt szilvát és öntsd alá a bort. Forrald el a lé felét, aztán öntsd fel a tejfőllel, és főzd még pár percig, hogy a hús teljesen megpuhuljon. Ízesítsd utána fehér borssal, szerecsendióval, sóval. Instant burgonyapürével tálald, amit elkészíthetsz, amíg a hús fő.

Baconbe göngyölt csirkemell áfonyaszósszal
Hozzávalók (4 személyre):
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 kisebb, vagy 1 nagy csirkemell
  • 16 szelet bacon
A szószhoz:
  • 2,5 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 dl friss narancslé
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 1 rúd fahéj
  • 20 dkg aszalt áfonya
  • 20 dkg mirelit erdei gyümölcs
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vágd 8 darabra a csirkemellet, majd hirtelen süsd meg őket a vajon, hogy kifehéredjenek. Tekerd körbe mindegyiket 2-2 szelet bacon-nel, és fektesd tűzálló tálba. Tedd a sütőbe, és 20 perc alatt süsd készre, hogy a szalonna is megpiruljon. Közben forrald fel a vizet a cukorral, narancshéjjal, narancslével, ecettel és a fahéjjal közepes lángon, és főzd 3 percig folyamatos keverés mellett. Add hozzá az áfonya felét és a mirelit gyümölcsök felét, majd amikor kiteltek, kirepedtek az áfonyabogyók (6-7 perc), add hozzá a többi gyümölcsöt is, és főzd még 6-7 percig. Botmixerrel pépesítheted, de darabos gyümölcsökkel is kiváló. A göngyölt csirkére öntve, burgonyapürével vagy gyorsrizzsel tálald.

Pisztráng citrommártásban
Hozzávalók (4 személyre):
  • 2 pisztráng filé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
  • 1 dl fehérbor vagy vermut
  • 1 kis salotta hagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál citromlé
  • ½ dl habtejszín (esetleg tejföl)
  • 1 evőkanál vaj
  • só és fehér bors
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütő grilljét, a rácsot tedd egész magasra. Helyezz egy tepsibe alumíniumfóliát, majd a mindkét oldalon olívaolajjal megkent halat tedd a bőrös felével a fóliára, és szórd meg a fűszerekkel. Tedd a sütőbe 4-5 percre. Közben hevítsd fel a bort a citromlével és a hagymával, főzd el negyedére, majd add hozzá a tejszínt, és főzd még egy percig közepes lángon. Vedd le a tűzről, keverd bele a vajat, és fűszerezd sóval, borssal. A halra öntve tálald. Fokhagymás olívaolajjal öntözött zacskós zöldsalátát, vagy gyors rizst készíts hozzá köretnek.

Fagylaltkehely

Ez nagyon egyszerű: halmozz fagylaltot kelyhekbe vagy poharakba, öntsd le valamilyen likőrrel, vagy készíts hozzá áfonyaszószt a fenti receptből. Hígabbra készített pudingot vagy olvasztott csokoládét is csurgathatsz rá, és szórd meg durvára vágott dióval vagy mandulával. A tejszínhab természetesen nem maradhat el.

Mártott kekszek

Egy csomag rostos, omlós kekszet darabonként márts meg olvasztott csokoládéban, szórd meg vágott dióval, és kész is az ünnepi csemege. Ugyanezt fehér csokoládéval is készítheted, akkor kókuszreszelékbe mártsd a csokis felét még melegen.

Fűszeres dió

Ha váratlan vendégek csengetnek be, mire a nappaliba érnek, már az asztalon lehet ez a finomság: egy evőkanál vajat olvassz meg egy evőkanál mézzel, majd szórj bele két-három marék diót. Sózd, borsozd, és folyamatosan kevergetve pirítsd meg – vigyázz, hamar megég!

Tiramisú-krém
Hozzávalók (4 személyre):
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 evőkanál erős kávé
  • 1 evőkanál brandy
Elkészítés:
Verd habosra a tojások sárgáját a cukorral, majd habverővel keverd hozzá a szobahőmérsékletű mascarponét. A fehérjéket verd habbá és forgasd a krémbe. Egynegyedét keverd el a kávéval, a maradékot pedig a brandyvel. Oszd el a poharak vagy kelyhek alján a kávés krémet, majd halmozd rá a brandys mascarponét. Nagyon tömény, így kis adag is elég egy személyre, és nem kívánja a tejszínhabot. A tetejét megszórhatod kakaóporral, vagy díszítheted mentalevéllel, keksszel is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

Krémes méhcsípés

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel