Teadélután

Tél van a javából, mi pedig csendben fázunk, mert hát panaszra nincs se okunk, se jogunk. Görbítsük mosolyra hidegtől ellilult ajkainkat és gondoljunk arra, hogy odabent a jó meleg szobában csodás dolgok várnak ránk. Rendezhetünk például teadéluánt.

Jelöljünk ki legalább egy hétköznap estét és még mondjuk a vasárnap délutánt, amikor összeülünk és teázunk. Vagy ha egyedül vagyunk, akkor kedvenc könyvünkkel, sorozatunkkal, vagy telefonpartnerünkkel tegyük ezt. Főzzünk egy kanna teát, áztassuk ki az illatos füveket. Sok fajta ünnepi fűszerezésű tea kapható, de az egyszerű gyümölcsös füveknek vagy a natúr teának is nagyon kellemes a zamata. Keressünk egy egyszerű és gyors receptet, készítsünk apró teasütit, cookiet vagy muffint és a legfontosabb: készítsük elő teáskészletünket. Ha igazán stílusosan és „illendően” szeretnénk a zamatos italt elfogyasztani, nem mindegy, hogy miből tesszük. Más való a klasszikus, angolos feketeteához, más az indiaihoz. Ugyanebben ne szervírozzuk a zöld teát, illetve a gyümölcsöset sem.


A tea elkészítésének és tálalásának legjobb módja körül szenvedélyes viták dúlnak. Van azonban néhány aranyszabály, melyet mindenképpen érdemes betartani:
- Az igazi teaivók nem filtereznek, hanem valódi teafüveket használnak.
- Ha mégis filteres teát választasz, arra érdemes figyelned, hogy csomóval rögzített madzagon lógjon a tasak, ne pedig fém kapocs rögzítse azt.
- A teafüveket légmentesen záródó (aromazáró) edényben tartsd, hogy tovább megőrizzék az eredeti ízüket. A fém doboztól azonban tartózkodj, ugyanis a fémek nincsenek jó hatással a teára.
- A teáskannát és a poharakat használat előtt langyosítsd fel, hogy az ital tovább meleg maradjon.
- Elfogadott szabály, hogy a teáskannába személyenként egy teáskanál füvet kell tenni, és még egyet a kanna „kedvéért”.
- Lobogó vizet használj a fekete teákhoz, a zöld és fehér teákhoz pedig 80-85 fokosat.
- A tea erősségét ne az áztatási idő nyújtásával, hanem a teafű mennyiségével szabályozd.
- A gyümölcsteát nem lehet túláztatni. A többi fajtánál a legjobb, ha a csomagoláson feltűntetett áztatási időt betartjuk, de 3-5 percnél tovább ne hagy a vízben a füvet.
- A csésze formája és mérete is vitatott. Válasszon ki-ki ízlése szerint. Egy szép kis lapos csésze fokozhatja a hangulatot, viszont kevés tea fér bele, és hamarabb kihűl. Egy nagyobb csésze a kezedet is átmelegíti, de nem olyan trendi.
- A kanna porcelánból, agyagból vagy üvegből legyen.

Így tisztítsd!
- A teáskannát használat után hideg vízzel öblítsd el, mosogató szert ne használj és gépbe se tedd.
- A lerakódott csersavtól úgy szabadíthatod meg az áldozatul esett csészéket és kannákat, hogy két-három teáskanál szódabikarbónát forró vízben elkeversz, az oldatot pedig a tisztítandó edényekbe öntöd. Néhány óra múlva az elszíneződés eltűnik.




Ilyen készletből a kínai zöld teát szervírozd!


Ha télen is inkább a jegesre szavazol, ilyen üvegkancsóban a legkívánatosabb 


A klasszikus, tradícionális dolgok híve vagy? A zamatos Earl Grey-hez egy ilyen tálalás az igazi. Ne feledkezz meg a tejről és a mézről sem!



Szinte bármilyen típusú teát kínálhatsz ebből trendi, szövetmelegítővel felszerelt kancsóból. Üvegpoharakkal az igazi!



Gyógynövény teához használj hasas üvegkancsót, lapos, gömbölyded csészékkel!

Most már nincs más hátra, csak a kész sütivel és az illatos teával kucorodj be kedvenc fotelodba vagy a konyhaasztal köré és vedd kézbe a forró csészét. Sóhajts egy nagyot, és már beszélgethetsz is, mert ha akarod, ha nem, a szertartás el fog lazítani, a meleg lé pedig ki fogja áztatni lelkedből a napi feszültséget és közelebb hoz azokhoz, akikkel együtt kortyolgatsz.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba