Egy ország, ahol a süti lopás is főben járó bűn

Március 4-én mutatják be a mozikban Tim Burton rendező legújabb alkotását, az Alice Csodaországban-t. Walt Disney egyszer már feldolgozta Lewis Carroll fantasztikus szerzeményét, most viszont nem rajzolva, hanem igazi színészekkel eleveníti meg a szőke kislány történetét. Főszerepben Johnny Depp!


Aki abban a hitben élt eddig, hogy a már jól ismert történetet láthatja újra, nagyot téved. Az első Csodaországban tett látogatás óta eltelt közel 15 év, és Alice (Mia Wasikowska) fiatal hölgyé cseperedett. Pont abban a korban jár, hogy férjhez menjen, Ő viszont még mindig az álmodozásnak és kalandvágyásnak él. Reggeli előtt például legalább hat képtelenség jut az eszébe.

Ahogy azt már az igazi Lewis Carroll mesében megszokhattuk, ezúttal is a fehér nyúl megjelenésével és állandó rohanásával indul a történet. Alice utána ered, beesik a jól ismert átjáró lukba, zuhanni kezd, majd végül egy ajtókkal teli terembe kerül. Az egyetlen kulcs, amit talál, mindössze egy iciri-piciri kaput nyit, melyen átlépve Csodaországba juthat, ahol már régóta várnak rá.

Ugyanis Alice-t álombeli barátai: a Kalapos (Johnny Depp), Nyalka Nyúl, Vigyori Úr, a Bölcselő és a két különös ikerpár, Tutyika és Mutyika már bőszen keresték egy ideje. Segítségét kérik, hogy közös erővel megtörjék a gonosz és zsarnok Vörös királynő (Helena Bonham Carter) uralmát és ismét a kegyes és gyönyörű Fehér királynő (Anne Hathaway) vegye át a koronát. A lány fantasztikus utazásba kezd ismét az ámulatokkal és meglepetésekkel teli Csodaországban.

Lesz itt minden, ami nem hiányozhat egy igazi kalandfilmből. Menekülések és veszekedések tömkelege, eszményi és tanító erejű pillanatok, nevetések és sírások. Mivel félig animációs filmről beszélünk, így technikai megoldásokból sem szenvedhetünk hiányt. Furábbnál furább, színesebbnél színesebb élővilág, élethű 3D-s karakterek. Élő példa erre egyik nagy kedvencem, Vigyori Úr, a néha test nélkül megjelenő macska.

Színészi alakítás szempontjából ezúttal a bolond Kalapost megszemélyesítő Johnny Depp áll ez élen, de Helena Bonham Carter és Anne Hathaway is remekül formálják meg a gonosz, illetve jó királynőket. Az Alice-t játszó Mia Wasikowska zöldfülűsége kissé észrevehető, erősen az utcáról összeszedett képzetlen színész benyomását kelti, de élete első komolyabb szerepében ez még nem olyan zavaró.

A látványban nem szűkölködő film természetesen széles vásznon maradandó élményt nyújt, bár cselekménye nem mindenhol követi a könyvet. 3D-ben hatalmas élmény lehet!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba