FoodDetective ételintoleracia-tesztkészlet

Ételintoleranciáról akkor beszélünk, ha egy ételt szervezetünk ,,nem tolerál", azaz nem tűr el. ,,Ingerültségét" testünk különböző kellemetlen tünetek segítségével hozza tudomásunkra. Testünk ,,haragjának" lecsillapítására a legegyszerűbb módszer, hogy a ,,bosszantó" ételeket elhagyjuk étrendünkből, vagy más táplálékkal helyettesítjük azokat.

Az ételintoleranciát kiváltó élelmiszernek, vagy élelmiszereknek gyors és pontos azonosítása alapvető fontosságú, hiszen csak ennek ismeretében tervezhető át étrendünk és szűnhetnek meg ezáltal a kellemetlenségek.

A FoodDetective(TM) által kimutatható élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok
alma, földieper , rák- és kagylómix
bárányhús , glutén, rizs
brazil dió , gomba, rozs
brokkoli , grépfrút, sárgarépa
burgonya, gyömbér, sertéshús
búza, kakaóbab, szójabab
csirkehús, káposzta, tea
dinnyemix, kesudió, tehéntej
dió, kukorica, teljes tojás
durumbúza, mandula, tonhal
édesvízihalmix, marhahús, uborka
élesztő, narancs és citrom, zab
fehérhalmix, olajbogyó, zeller
fekete ribizli, paprikamix, zöldségmix
fokhagyma, paradicsom
földimogyoró, póréhagyma

Mi az ételintolerancia
Az ételintolerancia az emésztőrendszer és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló krónikus érzékenység bizonyos ételekre. A szervezet ,,nem tűri" ezek elfogyasztását és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene.

Az ételintolerancia különbözik az ételallergiától! Élelmiszerallergia esetén a tünetek nagyon gyorsan, akár fél órán belül jelentkeznek. Ezzel szemben az intoleranciánál több idő kell a tünetek megjelenéséig, több nap, vagy akár több hét, hónap.
Ételintolerancia kialakulásakor a tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel - akár napokkal, hetekkel később - jelentkeznek, és súlyosságuk függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A népesség kb. 40%-a szenved tőle. Felismerése a FoodDetective(TM) ételintolerancia-teszttel egyszerűen lehetséges. Gyógyszeres kezelést nem igényel: a tünetek a megfelelő étrend kialakításával és betartásával általában megszűnnek.

A probléma elnevezése nem egységes. Angliában ételintoleranciaként említik, az amerikai területeken élelmiszerérzékenységről beszélnek, de újabban elfogadott a 'III. típusú, azaz késleltetett allergia' elnevezés is.

Az ételallergia (a klasszikusan így nevezett, I. típusú, azaz IgE antitesthez kötődő reakció) a szervezet azonnali, heves reakciója bizonyos élelmiszerekre. Tünetei életveszélyesek is lehetnek. Sokkal ritkábban fordul elő, mint az ételintolerancia; a népesség 1%-át veszélyezteti. Felismerése és gyógyszeres kezelése orvosi szaktudást igényel.

Az ételintolerancia tünetei
Rendszeresen visszatérő, sokféle kellemetlen panasz: álmatlanság, bőrproblémák, depresszió, emésztési zavarok (hasmenés, puffadás, székrekedés), ízületi gyulladás, menstruációs problémák, migrén, súlyproblémák. Egyidejűleg többféle panasz is jelentkezhet.
A tünetek látszólag minden ok nélkül jelentkeznek.
A laboratóriumi leletek általában semmilyen konkrét betegségre nem utalnak.

Megjegyzések

  1. Szia Derek
    Nagyon szivesen, nem tudom mi történt hogy nem jelent meg a bejegyzést amit irtál.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba