Mákos sütemény

Mákós Sütémény
Hozzávalók (kb. 28 szelethez)
A tésztához:
500 g liszt
250 g vaj
100 g porcukor
2 db tojássárgája
100 ml tej
1 teáskanál kristálycukor (5 g)
10 g élesztő
1 mokkáskanál sütőpor (1 g)
40 g tejföl
A kenéshez:
100 g baracklekvár
A töltelékhez:
300 g őrölt mák
150 g cukor
200 ml tej
1 db citrom reszelt héja
40 g méz
fahéj
2 db tojásfehérje

Elkészítés:
Készíts elő egy kb. 20×36 cm-es, magas peremű tepsit. A langyos tejben oldd fel a kristálycukrot, és futtasd fel benne az élesztőt.
A lisztet keverd el a sütőporral, a porcukorral, és morzsold el benne a vajat. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és a tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapj.
Alaposan dolgozd ki a tésztát, majd oszd három részre, és nyújtsd ki. Az első lapot helyezd a tepsibe.
Most készítsd el a tölteléket: a mákot keverd össze a fahéjjal. A cukrot a tejjel, a mézzel és a reszelt citromhéjjal főzd fel.
A mákot forrázd le a tejes főzettel.
A tojásfehérjét verd habbá, majd keverd a langyos máktöltelékbe.
Kend meg lekvárral az első tésztaréteget, majd simítsd rá a máktöltelék felét.
Erre ismét tésztát rétegezz, amelyet szintén lekvárral, majd mákkal kenj meg. A harmadik tésztalappal fedd be végül. A tetejét szurkáld meg.
170 °C-os sütőben 40-50 perc alatt, légkeverés nélkül süsd készre. Az elkészült süteményt porcukorral meghintve tálald.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba