Mi a legveszélyesebb fogainkra?

Sokan talán nem tudják, hogy a csokievés utáni fogmosás többet árt, mint amennnyit használ, és hogy az esti fogmosás után már vizet inni sem érdemes. Milyen hétköznapi ételek, italok, betegségek és rossz szokások tehetik sérülékennyé fogainkat? Mit tehetünk ellenük?




Gyógyteák, sportitalok, fehérbor, ecet - a fogak ellenségei

A citrom, a feketeribizli vagy a csipkebogyótea savtartalma meghaladhatja akár egy pohár narancslé savtartalmát - a sav pedig roncsolja a fogzománcot.

Ugyanez a probléma a sportolás során fogyasztott italokkal, valamint a borral, különösen a fehérborral, amelynek savtartalma jellemzően magasabb, mint a vörösé. Ugyancsak fogaink ellensége az ecetes salátaöntet.

Mivel a fogszuvasodás szempontjából elsősorban nem az adott étel cukor- vagy savtartalma a legfontosabb, hanem az, hogy mennyi ideig tartózkodik szánkban, a lassan szürcsölt limonádé vagy a komótosan kortyolgatott bor komoly veszélyforrás. Savas közegben felpuhul a fogzománc, és kioldódnak a benne lévő mészsók, ily módon megnyílik az út a fogszuvasodás előtt.

Ellenszer: savas gyümölcsteák helyett fogyasszunk fekete és zöld teát. A fekete tea gátolja a fogfelületen megtapadó plakkok kialakulását, de csökkenti a fogszuvasodás kockázatát az antioxidáns hatású zöld tea is.

A szükséges sókat gyorsan pótló sportitalok után érdemes felhajtani egy pohár vizet, borozni pedig a fogak szempontjából előnyösebb étkezés közben. Ha valaki mégis az esti borozgatás mellett dönt, a folyamatos "savfürdő" ellensúlyozásaképpen érdemes időnként egy-egy pohár vizet innia (a bor fogyasztásához ez eleve hozzátartozik, hogy pótoljuk az alkohol által a szervezetben elvont vizet), vagy sajttal közömbösíteni a káros savakat.

Ecetes saláták, savanyúságok helyett a fogak szempontjából előnyösebb majonézes vagy egyszerű olívaolajas salátát fogyasztani.

A "sokszor, keveset" elv helyett inkább napi 3 étkezés

Nyálunk nemcsak a falatok pépesítésében és a keményítő lebontásában vesz részt, hanem fontos szerepe van a savak közömbösítésében is, sőt ásványi anyagokat is juttat vissza a fogainkba. Ily módon a nyálelválasztásnak nagy jelentősége van a fogromlás megelőzésében.

A savak közömbösítése azonban legalább egy jó órás folyamat az étkezés után, így ha folyamatosan nassolunk, vagy egész nap üdítőt iszogatunk, esély sincs rá, hogy nyálunk tisztító hatását élvezzük.

Ellenszer: a száj savas közegének ellensúlyozásában segít, ha étkezés után vizet iszunk, vagy kiöblítjük a szánkat, hogy eltávolítsuk a fogak között maradt ételt és italt. Az étkezés utáni nyálelválasztás cukormentes rágókkal fokozható.

Rontják a fogakat a szájszárazságot okozó gyógyszerek

Számos antidepresszáns, ibuprofent tartalmazó fájdalomcsillapító, allergiások által szedett antihisztamin és vérnyomáscsökkentő gyógyszer mellékhatása a szájszárazság, azaz a csökkent nyálelválasztás.

Ellenszer: nem okoz visszafordíthatatlan elváltozásokat, ha valaki időnként bekap egy-egy fájdalomcsillapítót, ám aki például allergiás és nyáron folyamatosan gyógyszert szed, ügyeljen fogaira, és nyálelválasztását segítse elő rágózással vagy e célt szolgáló gélekkel.

Az uszodák klóros vize is káros a fogakra

Aki rendszeresen sokat úszik uszodában, veszélyezteti fogait. A klórtól ugyanis a medence vize savassá válik, a sav pedig, ahogy már a korábbiakból kiderült, sérülékennyé teszi fogzománcunkat, és ily módon elősegíti a fogszuvasodás kialakulását.

Ellenszer: próbáljuk szánkat zárva tartani úszás közben, de a medencéből kilépve ne kezdjünk fogmosásba.

Gondoljuk meg, mikor mosunk fogat

Csokievés után gyakori, hogy bűntudatunkat gyors fogmosással enyhítjük - ezzel azonban csak rontunk a helyzeten. Cukros étel után ugyanis szánkban szintén a fogzománcot felpuhító savas környezet keletkezik. A sérülékennyé vált védőréteget pedig erős dörzsöléssel könnyű erodálni, amelynek eredménye, hogy a fogak érzékennyé válnak.

Ellenszer: evés után várjunk legalább félórát a fogmosással. Az ideális az, ha naponta kétszer mosunk fogat: egyszer reggeli előtt, hogy eltüntessük szánkból az éjszaka során felhalmozódó baktériumtömeget, amelynek szaporodását a reggeli csak fokozná, egyszer pedig este.

Az esti fogmosás után viszont nem csak enni, inni sem ajánlott, hogy a fogkrém flourtartalma, az éjszakai csökkent nyálelválasztást ellensúlyozandó, hatékony védelmet nyújtson a szuvasodás ellen.

A terhesség és a cukorbetegség is sérülékennyé teszi a fogakat

Terhesség alatt a nők 50 százaléka küzd ínyvérzéssel. A vérzés gyulladás jelenlétére utal az ínyben, előrehaladottabb állapotban a fogágyban. Maga az ínyvérzés többnyire nem a terhesség, hanem az elégtelen tisztítás miatt alakul ki. Ám mivel várandósság alatt hormonális hatásra az íny hamarabb belobban, a vérzés intenzívebben jelentkezik.

Ugyancsak fokozottan kell figyelniük a szájhigiéniára a diabétesszel küzdőknek. Cukorbetegség esetén ugyanis csökken a nyálelválasztás, alacsonyabb (savasabb) a nyál pH-értéke, így a fogszuvasodásért felelős savtűrő mikroorganizmusok könnyen elszaporodnak, valamint hamarabb alakulnak ki a különféle fogágybetegségek is.

Ellenszer: terhesség alatt a napi két, legalább kétperces fogmosás mellett minden étkezés után érdemes fogselymet használni. Még ha a kismama vérzést is tapasztal, akkor sem szabad a fogmosást félbehagyni. Cukorbetegség esetén a felpuhult fogzománcot csak finoman dörzsöljük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba