Szilveszteri harapnivalók

Nem ünnep az ünnep néhány finom pogácsa és sörkorcsolya nélkül – Az esti fogás előtt vagy után, néhány korty finom sörrel vagy borral leöblítve.

Néhány olyan vendégváró harapnivalókat kínálunk, amiket hamar összeállíthatsz, és nagyszerűségüket egyszerűségüknek köszönhetik. A szendvics kedvelőknek a pogácsa és egyéb falatkák mellé egy szeletelhető, kenyéralapú sajttortát is ajánlunk.

Kolbászos-sajtos vendégváró

Hozzávalók
fagyasztott leveles tészta
gyulai kolbász
fűszeres kecskesajt vagy trappista sajt
tojás
szezámmag vagy köménymag

Elkészítés
A kiolvasztott leveles tésztát 3 mm vastagságúra kinyújtom, és éles késsel felvágom kb. 7x7 cm nagyságú négyzetekre. Mindegyik közepére teszek egy karika gyulai kolbászt és egy kis kocka kecskesajtot. A tészta átlós sarkait összenyomom, és a kis batyukat bekenem felvert tojással. Megszórom szezámmaggal vagy köménnyel. 190-200 fokos sütőben sütöm, míg megpirulnak.

Megjegyzés
Különleges és nagyon finom, én fűszeres kecskesajjtal szoktam, de a trappistával is nagyon jó.

Vendégváró hotdog kockák

Hozzávalók
5 virsli
50 dkg fagyasztott vajas leveles tészta
1 tojás
3 evőkanál tejföl
10 dkg reszelt sajt
mustár


Elkészítés
A tésztát kiolvasztom, lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, megsózom. A virslit fél centis szeletekre vágom, és a tészta tetején szépen sorban, egymástól kb. 1 cm-es távolságra teszem, majd minden virslire nyomok egy kevés mustárt. Ha a sor készen van, egy mozdulattal az egészet áthajtom, kézzel minden virsli környékén jól lenyomkodom a tésztát, majd az egész sort levágom, felszeletelem. Ugyanígy kezdem újra mindaddig, amíg a tészta elfogy. Az így kapott virslikockákat megkenem a tojás + tejföl + csipet só habarékával, majd reszelt sajtot szórok rájuk.

Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben vagy sütőlemezen aranysárgára sütöm.

Megjegyzés
Nagyon hamar készen van, nem lehet elrontani. Én virsli helyett füstlivel is próbáltam már, és úgy még finomabb. Jó étvágyat mindenkinek!

SZALONNÁS-SNIDLINGES POGÁCSA

Hozzávalók:
65 dkg liszt, 12 dkg zsír, 1 csomag száraz élesztő, 2 dl tejföl, só, bors, 1 marék snidling apóra vágva, 5 vékony szelet bacon apróra vágva, 8 dkg reszelt sajt, 6 dkg sajt kockára vágva (a tetejére), 2 tojás, pici cukor

Elkészítés:
Kenyérsütőben elkészítjük a tésztát: mindent beleteszünk a keverőtálba, alulra a langyos zsírt, majd a többi hozzávalót. (a 2 tojás nagy részét is, csak keveset hagyunk a végén a megkenésre) és 1,5 órás keverő, kelesztő programra állítjuk. (Gép hiányában kézzel összeállítjuk, gyúrjuk és kelesztjük).

Ha készen van, lisztezett asztalra borítjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, egymástól 2 cm-es távolságra sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A sütőt 170 fokra előmelegítem. A pogácsákat tojással lekenjük, és egy kockányi sajtot rakunk a tetejére és kb. 40 percig sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba