5 tipp, hogyan kerüld el a téli depressziót!

téli depresszió
Átvészeltük az ünnepeket, próbálunk visszazökkenni a szürke hétköznapokba. A nappalok még rövidek, az esték pedig végeláthatatlannak tűnnek. A tavasz még oly távol van. Felmérések szerint ebben az időszakban szenvednek legtöbben a téli depressziótól. Íme néhány tipp, hogy a hideg, szürke időben is jól érezzük magunkat a bőrünkben!

Ne aludjunk túl sokat

Szakértők szerint az egyik legfontosabb, hogy kialudjuk magunkat. Ugyanakkor ne töltsünk túl sok időt az ágyban. Hajlamosabbak vagyunk ilyenkor előbb lefeküdni, és később kelni. A hosszú délutáni alvás sem tesz jót.

A mozgás felszabadít

Mindenképpen iktassunk be mindennapjainkba testmozgást. Köztudott, ez endorfinokat termel, így távol tarthatjuk magunktól a depressziót. Ráadásul a sport fokozza a vérkeringést. Ilyenkor előfordul, hogy az evésbe menekülünk. Állandó mozgással testsúlyunkat is szinten tarthatjuk. Ha nincs túl hideg, a szabadban is sporolhatunk. Mínuszokban viszont nyugodtan vonuljunk terembe, esetleg otthon végezzük el szokásos gyakorlatainkat. A sétáról ilyenkor se feledkezzünk meg! Az is jó megoldás, ha nem autóval indulunk bevásárolni, hanem átsétálunk a legközelebbi közértbe.

Száműzzük az egészségtelen ételeket

Kerüljük a nehezebb, zsíros, egészségtelen ételeket.
Kerüljük a nehezebb, zsíros, egészségtelen ételeket.
Kerüljük a nehezebb, zsíros, egészségtelen ételeket. Mondjunk le a cukorról és a fehér kenyérről is! Ezek ugyanis rengeteg energiát elvonnak a szervezetünktől. Így is kialakulhat hangulat-ingadozás. Az egészséges étkezés stabilizálja a vércukorszintet. Ebben az időszakban gyümölcsre feltétlenül szüksége van szervezetünknek. Figyeljünk oda arra, hogy napi másfél-két liter folyadékot mindenképpen elfogyasszunk. Ne feledjük: a túlzott mértékű alkohol- és kávéfogyasztás csak rövid időre oldja a szorongást. Hosszabb távon fokozza a fáradtságot és a depresszió érzését.

Fényt, fényt, fényt!

Gondoskodjunk arról, hogy a lehető legtöbb természetes fény érje lakásunkat. Akár még a sötétítőnket is lecserélhetjük világosabb színűre, csakúgy, mint a textileket. Jól kikapcsol és feltölt, ha közvetlenül az ablak alatt/mellett olvasunk. A napfény hiánya is depresszióhoz vezet. Ilyenkor érdemes D-vitamint szedni. A szezonális érzelmi zavar fényterápiával szintén kezelhető.

Szervezzünk programokat!

Keressük azokat az elfoglaltságokat, amik jobb kedvre derítenek.
Keressük azokat az elfoglaltságokat, amik jobb kedvre derítenek.
Keressük azokat az elfoglaltságokat, amik jobb kedvre derítenek. Kis kényeztetés pedig mindenkinek jár. Tervezzünk téli kirándulást a családdal, barátokkal, esetleg egy wellnes hétvége, fürdőzés, korcsolyázás is sokat segíthet. Érdemes például sűrűbben járni könyvtárba. Ráadásul végre azokat a filmeket is bepótolhatjuk DVD-n, amikről korábban lemaradtunk. Próbáljuk észrevenni a tél szépségeit. Találjunk alkalmat az ünneplésre. A farsangi időszakban annyi bulit csaphatunk, amennyit csak akarunk. De egy csendesebb baráti csevegés is feltölt hosszabb időre.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba