Bioételek: Ünnepeken, és utánuk is jót ehetünk
Sokan az gondolják, hogy a bioételek nem finomak és nem lakhatunk jól velük. Pedig a hagyományos receptjeinket is elkészíthetjük egészségesen. Sok tévhit és félreértés övezi a bioétkezést. Szeretnénk ezeket eloszlatni. Még több dolgot megtudhatunk erről az életformáról Szökrönyös Katától, egy reform étterem korábbi tulajdonostól.
A bioétkezés fogalma sokakban még mindig kételyeket kelt, és nem is tiszta, hogy mit jelent pontosan. Pedig rendkívül egyszerű. Ezek az ételek vegyszermentesek. Vegyszer alatt értjük a színezékeket és más mesterséges adalékanyagokat. Zöldségek, gyümölcsök esetében, a gazdák semmiféle vegyszert, tápanyagot nem használnak, a növények természetesen fejlődnek. De honnan is tudhatjuk, hogy mi bio? Kata elmondta nekünk: Ha a terméken szerepel a Biokontroll Hungária Kft. tanúsítványa, akkor 100%-osan biztosak lehetünk eredetében.
Azt is megtudtuk, hogy lehetőségünk van olyan állati húsokat vásárolni, amelyeket egészségesen tápláltak.
Nagyon sok embert hatalmába kerít a megszokás, a legtöbben nem szívesen váltanak életmódot. De nagyszerű alkalom lehet valamilyen ünnep, hogy elsőként bevessük családunknál az újdonságot.
– Nem kell extravagáns ételekre gondolni. Elég, ha fogjuk a hagyományos receptjeinket és azok hozzávalóit felváltjuk biotermékekre. Ha elkezdjük szervezni a menüt, vegyük elsőként a levest. Nem kell felhagynunk a kedvencünkkel. Nyugodtan megcsinálhatjuk a szokásos menüt. Csak fehér húsokat és halat használjunk mindenhez – mondja Kata. – Az én kedvencem a tormás céklasaláta. Könnyen elkészíthető. Lereszeljük a céklát (akár puhára főzöttet), egy kis friss torma, só, olivaolaj és natúr joghurt: igazi vitamin bomba télire és illik az ünnepi asztalra is.
És hogy mit-mire cseréljünk, ha a reform mellett döntünk?
Rizs helyett barnarizst használjunk, a salátákban tökéletes az ecet helyett a citromlé. Sütik készítésekor, ha még „kezdők” vagyunk, használjunk fele-fele arányban teljes kiőrlésű és fehérlisztet. De a legjobb, ha tönkölybúzaliszttel készítjük a desszerteket. Cukornál sokkal egészségesebb a nádcukor és a nyírfacukor, amit fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek is ajánlanak.
Tojásból is biot használjunk. Sok süti kakaós vagy csokis, de ezekből is választlhatunk egészségeset. Létezik biokakaó, de vannak, akik szerint ez se a legjobb, ezért ajánlom a karobport. A sütikkel teljes az ünnep.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése