A zsíros bőr ápolása

A zsíros bőr nem csak a tinédzserek problémája. Számtalan felnőtt nő küzd a fénylő, nem egyszer aknékkal tarkított bőr problémájával.

A bőr a szervezet első számú védelmi vonala, véd a hőmérsékletváltozástól, a kórokozóktól. Éppen emiatt odafigyelést és megfelelő gondoskodást igényel. A zsíros bőr pedig fokozottabb figyelmet igényel, hiszen ha elhanyagolják, hamar fénylő hatást kelt, ráadásul az aknék kialakulásának is kedvez.

A zsíros bőr
A zsíros bőr nem csak életkori sajátosság. Igaz, hogy tinédzser korban a legjellemzőbb, hiszen ekkor nagy mértékű hormonális változások zajlanak le a szervezetben, de felnőtt korban is könnyen előfordulhat. Nem egyszer öröklött tényezők is szerepet játszanak kialakulásában. Az androgének, vagyis férfi hormonok túlzott mennyisége is zsíros bőr kialakulásához vezethet.

A zsíros bőrnek alapvetően két típusa van, olajos és ?száraz?. Olajos bőr esetén a bőrfelszín (főként az arcon) fénylő, könnyen kialakulnak az aknék és mitesszerek, azonban ezek eltávolítása sem nehéz feladat. Száraz bőr esetén ugyanúgy jellemző a faggyúmirigy túltermelés, tehát kialakulnak az aknék és mitesszerek, eltávolításuk azonban nehéz, a bőr sokkal érzékenyebb.

A kialakulás okai
  • Stressz
  • Környezetszennyezés (a levegőben található ?kosz? elzárja a pórusokat)
  • Mozgáshiány
  • Helytelen táplálkozás
  • Fogszuvasodás
  • Vitaminhiány
  • Zsíros és fűszeres ételek
  • Túlzott só fogyasztás
  • Öröklött tényezők


Ápolás- otthon

A zsíros bőr ápolására számtalan modern kozmetikai készítmény alkalmas, a legfontosabb azonban, hogy a mindennapokban használt tisztítószereket is gondosan válasszuk meg. A hagyományos szappanok szárítják a bőrt, lúgosító hatásuk tovább erősíti a seborrheát.

Elengedhetetlen, hogy naponta alkalmazzunk arctisztító szereket, melyek megakadályozzák a pórusok elzáródását. Fontos, hogy a bőr legfelső, elhalt hámrétegét rendszeresen eltávolítsuk bőrradírok segítségével. Ezt követően a megtisztított bőrfelületet hidratálni kell.

A külső ápolás mellett figyelmet kell fordítani a megfelelő táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra is. Naponta legalább két-három liter folyadék szükséges ahhoz, hogy a nyirokrendszeren keresztül kiürülhessenek a szervezetben felhalmozódott méreganyagok. Emellett a magas vitamintartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása is segít a bőrápolásban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba