Gesztenye: finom és mégse hizlal
Az ősidők óta termesztett csonthéjas egykoron alapvető élelmiszernek számított, mára inkább téli csemege. Kiváló vitaminforrás, teljes értékű szénhidrátokban és káliumban gazdag, ráadásul a diófélékhez képest kifejezetten zsírszegény.
A legenda szerint a görög hadsereget gesztenye készleteik tartották életben a Kis-Ázsiából való hazatérésük idején, Krisztus előtt 401-399-ben. A római korban a gesztenye a Mediterrán éghajlat alapvető élelmiszerének számított, ráadásul az az előnye is megvolt, hogy mindig megbízható termést hozott. A „kenyérfának" több száz fajtát ismerték és termesztették aszerint, hogy cukrozott, főtt, szárított, liszt vagy vaj formájában akarták felhasználni. A növény számos helyen őshonos, Kínában, Japánban épp úgy, mint Dél-Európában és Észak-Amerikában. Európában a legnagyobb szelídgesztenye-állomány Olaszországban található.
Napjainkban a szelíd- vagy ehető gesztenye számos fajtája ismert, de azért nem százas nagyságrendről beszélünk. Hazánkban Károly Róbert, a magyar Anjou-ház alapítója állítólag öt szelídgesztenye-erdőt telepített Nagymarosra. Jó száz évvel később, Mátyás király udvarában a második feleség, Beatrice hozta olasz szelídgesztenyét rendszeresen fogyasztották (itthon ma is az olasz maroni a gesztenyék legkeresettebbike), az igazságos király főleg a gesztenyével töltött sült kappanért (herélt kakas) volt oda. Újabb évszázadokkal később Nagybányán a szelídgesztenye volt az a nemes gyümölcs, amellyel az erdélyi fejedelmeknek, magas rangú főuraknak kedveskedett a városi tanács. A feljegyzések szerint ezzel a ritka gyümölccsel ajándékozták meg I. Rákóczi György erdélyi fejedelmet is a nagyszalontai csatát követően, amikor arra járt.
Mindenszentekkor vidéken szokás volt szelídgesztenyét sütni, és azzal ajándékozni a harangozó legényeket, illetve úgy tartották, hogy ezt követően minden, a tulajdonosok által össze nem szedett, gereblyézett gesztenye szabadon gyűjthető, szedhető. Persze a dolgos emberek addigra igyekeztek összeszedni az értékes gyümölcsöt, amelyet a szegényebb szántóföld nélküliek sokszor főzve, burgonya helyett ettek. De készítettek belőle lisztet is, amit aztán kenyérsütéshez használtak.
A gesztenye frissen tartásának titka a zöld szúrós, tüskés burokban hagyás, lehetőleg homokkal fedve a felhasználásig. Egyes helyeken dívott a gesztenye aszalása is, étkezés előtt a szárított gyümölcshúst forró víz gőzében párolták, s így olyanná vált, mintha akkor szedték volna.
A szelídgesztenye a bükkfafélék csoportjába tartozik, és nem rokona a hasonló termésű, de emberi fogyasztásra alkalmatlan vadgesztenyének. Itthon tájegységenként eltérő fajták honosodtak meg, az Alpokhoz közel a Kőszegszerdahelyi, a Dél-Dunántúlon az Iharosberényi, Észak-Magyarországon a Nagymarosi fajtákkal lehet találkozni. A fák magassága közelít a 30 méterhez, törzsük zömök, a fiatal és idősebb fa színe eltérő, oldalgyökereik jellemzően a föld felett futnak. A fa lassan válik termővé, az Északi féltekén szeptember vége és november eleje között érik be, a termés sima, vagy bordázott vöröses-barnás héjú, laposabb oldalán matt színű folt van. A külső héj mellett a gyümölcsöt egy vékony belső hártya is borítja, alatta a termés fehéres-halványsárga színű. Sok keményítőt és cukrot tartalmaz, teljes értékű szénhidrátokban és káliumban is gazdag, ugyanakkor zsírtartalma alacsony és koleszterint egyáltalán nem tartalmaz. Ami a további benne lévő ásványi anyagokat illeti, főleg foszfor, kalcium és magnézium található a gesztenyében, és a B vitaminon kívül E és C vitaminforrásnak is megteszi. A szelídgesztenyének magas a nyersrosttartalma, azon belül is sok benne az emészthetetlen poliszaharid, amelyet a vastagbél baktériumai csak részlegesen bontanak le, azaz alig hasznosulnak. Viszont épp ezért alkalmasak az éhségérzet csökkentésére, és a jó bélműködés elősegítésére. A rostfogyasztás ráadásul segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, ami pedig a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője. A gesztenye jól beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe, káliumtartalmának köszönhető vérnyomáscsökkentő, diuretikus hatása közismert.
Kedvelt desszert a gesztenyepüré, de a gesztenye lényegében sütéshez, főzéshez töltelékként, köretként, nagyon sokféleképp használható. Még méz és sör is készthető a felhasználásával. A sült gesztenyét otthon a sütőben, lukacsos edényben érdemes elkészteni, az utcai árusok ugyancsak fémhálón, parázs fölött sütik a télidőben oly kiváló csemegét. Ausztriában szinte lehetetlen úgy esti városi sétát tenni, hogy ne akadnánk sült gesztenye árusokba.
A diétás csonthéjas
A Maroni gesztenye energia- és makrotápanyag-tartalmának összehasonlítása néhány diófélével 100 grammra számolva.
Maroni gesztenye | földimogyoró | mandula | dió | |
Energia | 163 kcal | 609 | 626 | 654 |
Fehérje | 2,7 g | 26,7 | 27,6 | 18,6 |
Zsír | 1,6 g | 47,2 | 52,2 | 57 |
Szénhidrát | 34,4 g | 14,7 | 6,8 | 11,7 |
Kálium raktár
Tápérték-összehasonlítások ugyancsak 100g termékre számolva.
Összetevők | szelíd gesztenye | alma | tehéntúró (félzsíros) | búzaliszt (finom) |
Energia (kcal) | 167 | 31 | 147 | 339 |
Fehérje (g) | 4,8 | 0,4 | 16,2 | 9,8 |
Zsír (g) | 1,5 | * 0,4 | 7 | 1 |
Szénhidrát (g) | 32,6 | 7 | 3,7 | 70,6 |
Víz (%) | 57,9 | 90,5 | 71,3 | 12,3 |
B1 vitamin (mg) | 0,2 | 0,05 | 0,03 | 0,1 |
B2 vitamin (mg) | 0,25 | 0,05 | 0,12 | 0,05 |
B3 vitamin (mg) | 1,2 | 0,5 | 0,04 | 0,5 |
Kalcium (mg) | 94,6 | 5,5 | 80 | 13 |
Foszfor (mg) | 90 | 8 | 192 | 100 |
Vas (mg) | 1,2 | 0,3 | 0,2 | 0,9 |
Nátrium (mg) | 20 | 2 | 18 | 2 |
Kálium (mg) | 553 | 112 | 65 | 110 |
* nem zsír, hanem savtartalom
Forrás: www.maroni.hu az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakmai anyagának felhasználásával
Megjegyzések
Megjegyzés küldése