Gyors ebédek és vacsorák

A mai felgyorsult világban minden háziasszonynak van a tarsolyában néhány gyorsan elkészíthető vagy összeállítható étel, ami önálló fogásként is megállja a helyét.


Sok olyan egyszerűen elkészíthető, nagyszerű étel van, mely amellett, hogy bőséges az egész családnak, gyorsan összeállítható. Van, ami után már desszert sem kell – legyen tálalva akár ebédre vagy vacsorára. Egytálételek húsimádóknak és vegáknak.

SPENÓTOS RAKOTT TÉSZTA

Hozzávalók:
50 dkg penne tészta, 10 dkg juhtúró, 2 dl főzőtejszín, 15 dkg keményebb sajt, 50 dkg friss vagy fagyasztott spenót, tojás, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, oregánó, majoránna, olaj

Elkészítés:
Lobogó forró vízben kifőzzük a pennét. Kevés olajon megfuttatjuk a felaprított spenótot, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, sóval, borssal, oregánóval, majoránnával ízesítjük, majd készre pároljuk. Beleszórjuk a juhtúrót, és felöntjük a tejszínnel. Alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a tejszín besűríti.

Egy jénai tál aljára tesszük a tésztát, ráöntjük a spenótos szószt, és reszeld rá a sajtot. Forró sütőbe toljuk, amíg a sajt teteje pirulni nem kezd.
A tészta tetejére üthetünk egy-két tojást is, ez esetben akkor készül el az egytálételünk, amikor az tükörtojásszerűen rezgőssé válik.

CSŐBEN SÜLT SAJTOS KELBIMBÓ

Hozzávalók:
1 kg kelbimbó, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 tojás, 2 púpozott evőkanál liszt, 4 dkg sütőmargarin, 6 dkg sajt, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, szerecsendió, só

Elkészítés:
A megmosott kelbimbót enyhén sózott vízben megfőzzük, leszűrjük. A felolvasztott margarinon világossárgára pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a tejet. Amikor forrni kezd, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tojássárgáját, a tejfölt és a reszelt sajt felét. Reszelt szerecsendióval és sóval ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a mártáshoz keverjük.

A kelbimbót egy olajjal kikent és zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a mártást, a tetejére szórjuk a reszelt sajtot és forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpirul.

SAJTOS-TEJSZÍNES SERTÉSKARAJ KRUMPLIVAL SÜTVE

Hozzávalók:
1 kg sertéskaraj, 1,5kg burgonya, 40 dkg sajt, 5 dl tejszín, só, bors, vaj

Elkészítés:
A megmosott és karikákra vágott burgonya felét enyhén kivajazott tepsibe helyezzük. Az enyhén kiklopfolt húsokat ízlés szerint befűszerezzük, a burgonyára fektetjük, majd a tejszín felével meglocsoljuk. A tetejére tesszük a maradék burgonyát, és meglocsoljuk a maradék tejszínnel. Alufólia alatt 150 fokon kb. 1 órát sütjük, majd levesszük a fóliát, és ráreszeljük a sajtot. Addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul.

MEDITERRÁN EGYTÁL HÚSSAL ÉS BABBAL

Hozzávalók:
1 kg sertéshús (comb, tarja, lapocka), 20 dkg húsos szalonna, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 teáskanál zellerzöld, 2 dl fehérbor, 1 nagyobb konzerv paradicsompüré, babérlevél, cukor, rozmaring, só, 2 konzerv bab, olaj

Elkészítés:
Az olajon megpirítjuk az összezúzott fokhagymát (óvatosan, mert hamar megég), rádobjuk a karikára vágott vöröshagymát, a kockára vágott szalonnát, a kockára vágott húst, az apróra vágott zellerzöldet. Felöntjük a borral, belerakjuk a paradicsompürét, a babérlevelet, pici cukrot, rozmaringot és sót. Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a leszűrt babot, egyet forralunk rajta, és már találhatjuk is. Kenyérrel, bagettel nagyon kiadós étel. A babérlevél, rozmaring, cukor ízlés szerint adagolható, ki hogy szereti.

BURGONYÁVAL RAKOTT CSIRKE TEJFÖLLEL SÜTVE

Hozzávalók:
4 db csirkecomb vagy -mell (vagy farhát, szárny, stb.), 1 dl étolaj, 1 kis pohár tejföl, kb. 1 kg burgonya, 1 db húsleveskocka, só (ízlés szerint hozzáadható: 20 dkg gomba, 20 dkg kolbász, 4 főtt tojás)

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, sózzuk. A csirkedarabokat a forró olajon megforgatjuk. Egy tűzálló tál vagy pataki tál alját beterítjük egy vékony réteg burgonyával, 2-3 kanál tejföllel meglocsoljuk. Erre tesszük a csirkedarabokat, a gombát, a kolbászt és a főtt tojást (értelemszerűen darabolva), és a maradék tejföllel meglocsoljuk. A maradék burgonyát ráterítjük.
A húsleveskockát kb. 2 dl vízben feloldjuk, meglocsoljuk vele az ételt, majd ráöntjük a hús sütése után megmaradt olajat. Lefedjük, és sütőben erős lángon megsütjük. Ellenőrzéskor a burgonyát megkóstoljuk, ha puha, tálalhatjuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

Krémes méhcsípés

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel