Három különleges túrós finomság

Mi is a túró? A sajtok éretlen alapanyaga, amely oltóenzim hatására a tejből kicsapódik. Lényegében tejfehérje és rendkívül finom ételek alapanyaga is lehet.


Gyakran még a szakácskönyvekben, receptújságokban leírt hozzávalók között is csak az szerepel: 20 dkg túró. Jó, de melyik? - kérdezhetik. A túró gyűjtőfogalom, melynek legismertebb képviselője a tehéntúró, a gomolyatúró és a juhtúró.
A tehéntúró fehér, enyhén savanykás, jellegzetes ízű, zsírtartalmától függően kapható zsíros, félzsíros és sovány változatban. A gomolya darabos, gyakran tejszínt, általában tehén- és juhgomolyát egyaránt tartalmaz, ellensúlyozva a juhgomolya erőteljesebb ízét, sárgásfehér színű termék. Szlovákiából érkezik hozzánk a brindza, amely megszerezte az EU-s védett termék státuszát.
Mi most a juhtúróra beszéljük rá, már csak azért is, mert a szervezet számára nagyon fontos kalciumtartalma több mint négyszerese a tehéntúróénak.

1. Juhtúróval töltött pulykamell - süsse aranysárgára és utána párolja meg

Hozzávalók 4 főre: 4 szelet pulykamell, 1 kis fej vöröshagyma, fél cs. petrezselyem, 20 dkg juhtúró, 2 ek. tejföl, 1 kk. fűszerpaprika, fél kk. őrölt kömény, 3 ek. olaj, 1 kk. liszt, 1 kk. paradicsompüré, só, bors

Elökészítés:
A pulykamellszeleteket megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és vékonyra kiklopfoljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, szintén apróra vágjuk.

Elkészítés:
1. Keverje ki a juhtúrót a tejföllel. Adja hozzá a lereszelt hagymát, a fűszerpaprikát, a köményt, a petrezselymet, sót, borsot. Keverje simára.
2. A hússzeleteket klopfolja vékonyra, kenje meg a juhtúrós töltelékkel, tekerje fel, rögzítse hústűvel, dörzsölje be sóval, borssal. Serpenyőben, forró olajon körben süsse aranysárgára, majd kevés vizet aláöntve, fedő alatt párolja puhára.
3. A visszamaradt pecsenyelében a lisztet kicsit pirítsa meg, a paradicsompürével és kevés vízzel keverje simára, forralja fel.
4. A tekercsekből húzza ki a hústűt, a húst szeletelje fel, párolt rizzsel és a mártással tálalja.

2. Juhúrós-húsos spegettirakottas
Hozzávalók 4 főre: 40 dkg spagetti, 2 ek. margarin, 3 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg darált sertéshús, 20 dkg juhtúró, 3 dl tejföl, 1 kk. fűszerpaprika, só, bors

Elkészítés:
1. A spagettit főzze meg, öblítse le, csepegtesse le, és keverje össze a margarinnal.
2. Serpenyőben, a forró olajon párolja üvegesre a hagymát, adja hozzá a darált húst, szórja meg a fűszerpaprikával, sóval, borssal, és kevés vizet öntve alá, lefedve, lassú tűzön, időnként megkeverve párolja kb. 20 percig.
3. Tűzálló tálat kenjen ki margarinnal, terítse bele a spagetti felét, szórja meg a juhtúró felével, simítsa rá a húst, majd a juhtúrót másik felét és a maradék tésztát. Öntözze meg a tejföllel, 180 Celsius-fokos sütőben 30 perc alatt süsse aranysárgára.

3. Spenótos-juhtúrós csiga
Hozzávalók 8 főre: 1 cs. fagyasztott parajpüré, 1 kg előző napi fehér kenyér, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 15 dkg juhtúró, só, bors

Elkészítés:
1. A spenótot hagyja felengedni, majd jól nyomkodja ki. A hagymát fonnyassza meg a vajon, a spenótot 3-4 percig kevergetve párolja benne, majd morzsolja bele a juhtúrót, sózza, borsozza, kevergesse, amíg a túró felolvad.
2. A kenyeret héjazza le, majd hosszában vágja kisujjnyi vastag szeletekre, kenje meg krémmel, és megkent felükkel befelé szorosan göngyölje össze, csavarja fóliába, 1 napra tegye a hűtőbe.
3. Másnap csomagolja ki s ujjnyi vastag szeletekre vágva tálalja.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba