Mutasd a körmöd! Megmondjuk, milyen betegség fenyeget!

Furcsa, de igaz: egészségi állapotodról adhat információt, ha körmöd túl lassan nő, töredezik vagy netán elszíneződik. De mégis mit jelentenek ezek?


Körmöd érzékeny lehet a körömlakkban és a -lemosóban lévő méreganyagokra, a háztarásban használt vegyszerekre. A túl sokáig fennlévő műköröm folyamatosan irritálhatja az eredeti körmöket, melyek ezáltal fertőzések melegágyává válhatnak. A folyadék- és vitaminhiány szinte térképként rajzolódik ki a körömágyon, némi ismeret birtokában kiolvashatod belőle, miből szenved hiányt a szervezeted, milyen komolyabb betegségek kezdhetnek kibontakozni!

Lassan növő, matt körmök
Drasztikus fogyókúra vagy egészségtelen táplálkozás esetén a szervezet az életbevágóan fontos területekre csoportosítja a számára hozzáférhető, kevéske energiát, ezért a test szarurétegeinek szinte semmi sem jut. A haj és a körmök egészségéhez elegendő fehérje- és kalóriabevitelre van szükség!

Töredezett, szálkás körmök
A leggyakoribb probléma, amely komolyabb vitamin- és ásványianyag hiányt, tartós vegyszer használatot, valamint a legyengült immunrendszert tükrözheti. A köröm cinkhiányos állapotban elvékonyodik, töredezetté válik. A cink-, a kálcium-, a C-vitamin- és a fólsavhiány erőteljesen kiütközik a körömágyon. A törékeny, merev, lassan növekedő körmök A-vitaminért kiáltanak. Az A-vitamin szedése mellett érdemes a körmöket és az ujjbegyet A-vitamint vagy ricinusolajat tartalmazó krémmel bekenni és éjszakára „bedunsztolni”.

Fehér foltok
A köröm szarulemezei közé bejutó levegő pont vagy csíkszerű fehér foltokat idézhet elő. Többnyire mechanikai ártalom hatására keletkeznek, de utalhatnak vitamin- és cinkhiányra is.

Mélyedésék
A mély harántcsíkok, hosszanti barázdák, hasadékok és gödröcskék a mosószerek, zsíroldószerek, körömlakk tartós használata során alakulhatnak ki, különösen 40 év fölött. Általános betegségekről, elégtelen B-vitaminbevitelről szintén árulkodhatnak.

Kemény köröm
A kor haladtával a köröm is megkeményedik, de különböző gyulladásos és vérkeringési zavarok következtében is megvastagodhat, domborúvá válhat.

Formátlan, elszíneződött körmök
A vér- és oxigénellátás komolyabb zavarára utalhatnak az elszíneződött, deformálódott körmök.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba