Olcsó, gyors, de nem híg a leve

Kisegítő fogások, sokféle értelemben: ha nincs elég sok időnk, ha éppen nincs ötletünk, ha sajnos kevesebb a pénzünk. Három egyszerű, de nagyon finom étel!

A hétből több a sietős munkanap, mint a kissé ráérősebb pihenőidő. Gyakrabban kényszerülünk hamar elkészíteni a vacsorát. Az e heti receptek egyikét önállóan, a többit az alábbi gyors főzelékkel is tálalhatjuk, szűk háromnegyed óra alatt.

A mai, nem túl közismert főzelékhez nem kell más, mint 50 dkg fagyasztott, morzsolt kukorica és 30 dkg cukkini. Beletesszük a kukoricát egy lábasba, annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje. Ízlés szerint sózzuk. Amikor forr, beletesszük a fél karikákra vágott cukkinit (gazdagíthatjuk 10 dkg fagyasztott spenótlevéllel is), borsozzuk, 2-3 percig együtt főzzük. 2 evőkanál vajból 2 evőkanál liszttel készített rántással besűrítjük. Megszórjuk 1 evőkanál gorombára vágott kaporral, 5percnyi forralás után hozzáadunk 1 dl tejszínt, jól elkeverjük, összerottyantjuk, és a kínált feltétek valamelyikével tálaljuk.

1. Tojásos-sonkás tallérok

Hozzávalók 4 főre:
2 főtt tojás, 10 dkg füstölt vagy gépsonka, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 1 dl tej, só, őrölt bors, 1 dl tej, só, őrölt bors, 1 csipet reszelt szerecsendió, a panírozáshoz liszt, tojás és zsemlemorzsa, bő olaj a sütéshez

Elkészítés:
1. Kis edényben olvassza fel a vajat, szórja rá a lisztet, és habzásig hevítse, majd a forró tejjel öntse fel, habverővel keverje simára. Főzze sűrű mártássá, sóval, borssal és a szerecsendióval is ízesítse. A kész mártást hagyja kihűlni.
2. A főtt tojásokat és a sonkát vágja apróra, forgassa a sűrű mártásba. Ha szükséges, kevés morzsát tehet hozzá, hogy jobban lehessen formázni. Készítsen kis tenyérnyi korongokat, és a szokásos módon panírozza. Forró, bő olajban süsse ki. Frissen tálalja feltétként vagy önállóan, savanyúsággal.

2. Rakott krumplis kepénykék

Hozzávalók 4 főre:
80 dkg héjában főtt, áttört burgonya, 25 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg fejes káposzta, 2 evőkanál olaj + a sütéshez, só, bors. A tetejére: 1 főtt tojás, 5 dkg gomba, 5 dkg parasztkolbász, 5 dkg sonka, 1 ek. reszelt sajt, 1 dl tejföl

Elkészítés:
1. A káposztát reszelje le, picit sózza meg, 10-15 perc után nyomkodja ki. A 2 kanál felmelegített olajon jól pirítsa le. Keverje össze az áttört burgonyával, a liszttel, a tojással, kevés sóval. Gyúrja össze, lisztezett kézzel formázzon 18 kis gombócot. Lapítsa el, és kevés olajon oldalait 2-2 perc alatt süsse meg. Tegye tepsire.
2. A felszeletelt gombát és cukkinit kevés forró olajon 2-3 perc alatt pirítsa le, sózza, borsozza. A lepények tetejére tetszőlegesen tegyen karikára vágott kolbászt, szeletelt főtt tojást, gombát, cukkinit, sonkát, majd tejfölt és sajtot. 200 C-fokos sütőben 5-8 percig süsse. Hidegen is finom.

3. Rizses-húsos krokett

Hozzávalók 4 főre:
15 dkg párolt rizs (maradék), 15 dkg sült hús (maradék), 1 tojás, 1 kk. finomra vágott petrezselyem, 1-2 ek. liszt, a panírozáshoz liszt, tojás és zsemlemorzsa, bő olaj a sütéshez

Elkészítés:
1. A sült húst vágja össze nagyon apróra, majd keverje össze a rizzsel, a tojással, petrezselyemmel és annyi liszttel, hogy a massza jól összetapadjon.
2. Nedves kézzel formázzon 8 rudat belőle és a hagyományos módon panírozza. A bő, forró olajban süsse aranyszínűre. Az olajból kivéve szedje szalvétára, hogy felszívja a felesleges olajat. Főzelékkel vagy salátával tálalja.

Forrás: Női Napozó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

Krémes méhcsípés

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel