Rakott kelkáposzta



Ezt a fogást akkor készítsd, amikor jó erős húslevest főzöl – mondjuk az éppen influenzás vagy náthás családtagoknak --, amit üresen, legfeljebb a forró levesbe beleütött tojássárgájával fogsz tálalni. Ebben az esetben marad neked egy csomó főtt zöldséged és húsod, és törheted a fejed, hogy használd fel a maradékot. A legkézenfekvőbb megoldás a franciasaláta, a húsból pedig mondjuk rizses hús. A legfinomabb azonban a rakott kel, feltéve, hogy előrelátóan elég nagy fej kelkáposztát főztél a levesbe, aminek csak jobb ízt ad.

Hozzávalók 4 adaghoz: 1 közepes fej, húslevesben megfőtt egész kelkáposzta (kedved szerint a többi főtt leveszöldséget is felhasználhatod), 30-40 deka deka levesben főtt (kicsontozott) hús, 1 zacskó előfőzött rizs, 1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál libazsír (vagy olaj), 3 deci sovány tejföl, só, bors

Főzd meg a zacskós rizst – barnarizs vagy vadrizzsel kevert is lehet.
A finomra vágott hagymát és fokhagymát futtasd meg egy evőkanál libazsíron, de ne pirítsd. Tedd bele a felaprított főtt húst, óvatosan sózd, bátran borsozd, forgasd össze. Ha a kelkáposztán kívül más leveszöldséget is felhasználsz, akkor azt is kavard bele szeletekre vágva, de vigyázz, ne törjön teljesen össze.
Kenj ki egy közepes méretű tűzálló tálat és a vaskos cikkekre vágott kelkáposzta egyharmadát fektesd bele. Simítsd a tetejére a húsos keveréket. Még egy réteg kelkáposzta – arra kerül a rizs, a tetejére pedig a maradék kel.
A kicsit megsózott tejfölt alaposan lazítsd fel villával, ha még így is túl sűrűnek találod, akkor higítsd fel egy kis tejjel, aztán locsold meg vele a rakott kelt úgy, hogy befolyjon a rétegek közé. A tetejére kerülhet sűrűbb tejföl, azt kend szét egyenletesen.
Forró, úgy 200 fokos sütőben csak addig süsd, amíg a tejföl pirulni kezd.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba