Házi pakolások zsíros és száraz hajra

Zsíros és száraz hajra készítettünk - házilag - ápoló pakolásokat. Kiderült, hogy messze felülmúlják a várakozásainkat, mindkét hajtípusnál csodákra képesek.

Pakolás gyorsan zsírosodó hajra


A természetes módszerekre esküszünk, legyen szó takarításról vagy szépségápolásról, éppen ezért nem meglepő, hogy szerkesztőségünk felkerekedett, hogy házi hajápolókat készítsen és teszteljen száraz és zsíros hajra egyaránt. Mielőtt azonban az összetevőkről és az eredményről értekeznénk, álljon itt egy fontos tudnivaló: „Azt, hogy egy haj zsíros vagy száraz a faggyúmirigyek fokozott vagy csökkent működése határozza meg. Ezek hormonális befolyás alatt állnak, ezért van az, hogy serdülőkorban, amikor a nemi hormonok nagyobb mértékben termelődnek, a faggyúmirigyek is nagyobb „sebességre kapcsolnak” és így a haj is zsírossá válhat, de emellett a genetika és a táplálkozás is beleszól az állapotába” – fogalmazta meg általánosságban a hajtípusokról dr. Vass Ilona, bőrgyógyász. Megtudtuk, bár ezzel eddig is tisztában voltunk, hogy a száraz haj könnyen töredezik és viszket a fejbőr, a zsíros haj pedig azért zavaró, mert két-három naponta mosni kell. Végleg egyiktől sem lehet megszabadulni,de tompítani lehet, és nem is kell feltétlenül ezreket áldoznunk rá: egyszerű, mindenki konyhájában megtalálható alapanyagokból is készíthetünk pakolást mindkét hajtípusra.

Összeállításuknál a legautentikusabb forrásra alapoztunk, a témában született női fórumokat böngésztük, majd az itt felsorolt és véleményezett pakolások alapján fitoterapeuta segítőnk, dr. Gálik Ágnes bevonásával állítottuk össze a sajátunkat. A pakolásokról általánosan elmondható, hogy akkor igazán hatásosak, ha hetente, de legalább kéthetente használjuk őket. Akinek száraz a haja, az a hajszárítót inkább kerülje, helyette hagyja a haját szabadon megszáradni. Hatásosabb a pakolás, ha előtte megdörzsöljük a fejbőrt, illetve fóliába csavarjuk a fejünket a hatóidő alatt.


Általános tanácsok a hajápoláshoz a természetből:
Belsőleg a kovaföld, kalcium, vas, cink, és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok szükségesek az egészséges hajhoz
A szőke hajszínt kamilla, a sötétebbet diólevél forrázatával tehetjük élénkebbé
A fénytelen hajat ecetes vízzel vagy csalánteával tehetjük fényesebbé
A töredezett hajvégeken ricinusolajos bedörzsöléssel segíthetünk
Két tojássárgája és egy kupica rum egy kanál olívaolajjal kiváló fénytelen hajra, de a sörös öblögetésről is ugyanezt mondják (állítólag hajszárításnál eltűnik a sörszag)

Pakolás gyorsan zsírosodó hajra


Az internetes fórumokon zsíros hajra a legtöbbször a tojásfehérje és az élesztő hangzott el, de a mi pakolásunkba utóbbi kívül még egy szárító hatású komponens is került: friss citrom levét csavartuk az egyvelegbe, amit kamillával is helyettesíthettünk volna, de a citromot könnyebben bele tudtuk dolgozni a pakolásba, majd a hajunkba is. A tojások fehérjét kemény habbá vertük és közben belemorzsoltuk az élesztőt. Amikor már felfelé fordítva sem folyt ki a tálból, hozzáadtuk a citromot és ezzel együtt is habosítottuk még egy kicsit. A kész habot a hajba dörzsöltük, de gyorsan kellett csinálni, mert a hajunkkal érintkezve hamar folyóssá vált.

Amint készen voltunk a művelettel, fóliába kellett tekernünk az egész fejünket, mert különben össze-vissza csöpögött a felolvadt hab. A fóliás fejünkre törölközőt raktunk, mert a meleg állítólag növeli a pakolás hatékonyságát. Mi jó húsz perc után mostunk le, és mivel az élesztő szaga nem éppen kívánatos, samponnal is hajat mostunk, de ezzel semmilyen főben járó bűnt nem követtünk el, a hozzáértők szerint ugyanolyan hatásos a pakolás.

Pakolás zsíros hajra (félhosszú):
2 tojásfehérje
10 gramm élesztő
fél citrom leve

Hatóidő: 20 perc

Tapasztalat: tömöttebb hatású, egészségesebb kinézetű lett a hajunk, és még most két nappal a pakolás után sem kezdett zsírosodni. Az élesztő miatt nem kell aggódni, egyáltalán nem maradt a szaga a hajban.


Pakolás száraz és töredező hajra


Erre a hajtípusra szintén a tojás hangzott el legtöbbször, de ezúttal a sárgáját kellett használnunk. Mivel szárazhajról van szó, szükségünk volt „zsírosítóra”, amit mi olivaolajjal oldottunk meg, de használhattunk volna hozzá, ricinus-, jojoba-,és mandulaolajat is. A méz a száraz arcbőrrel is csodát tesz, úgyhogy most sem hagyhattuk ki. Ezek mellé több helyen különböző gyümölcsöket, avokádót, banánt ajánlottak, de a bennük található gyümölcssav szárító hatása miatt nem vethetjük be őket a száraz haj ápolásában.

Mivel a tojássárgáját nem lehet olyan nagy, kemény habbá verni, mint a fehérjét, többet kellett belőle használnunk. Az összetevőket habverővel dolgoztuk el, majd az előzőhöz hasonlóan finom, körkörös mozdulatokkal dörzsöltük a fejbőrbe és a hajra, majd erre is átlátszó fólia és törölköző került.

Pakolás száraz és töredező hajra


Egy óra múlva mostuk le, de most nem kellett samponozni, mert ez egyáltalán nem volt kellemetlen szagú. Összességében elmondhatjuk, hogy mindkét „ápolószerben” pozitívan csalódtunk, mert álmunkban sem gondoltuk volna, hogy egy használat után is látványos eredményt lehet elérni. Ezután eszünkben sincs bolti verziót vásárolni.

Megjegyzések

  1. Nagyon szépem köszönöm a tippeket.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépem köszönöm a tippeket.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépem köszönöm a tippeket.

    VálaszTörlés
  4. Andrea, köszönöm szépen a megjegyzésedet, nekem is tetszik a te oldalad, nagyon jó dolgokról írsz!
    www.itsbellatime.blogspot.com

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba