Erdélyi lucskos káposzta
Hozzávalók
1,5 kg csontos hús (oldalas, lapocka, orja)
1-1,5 kg friss káposzta
5 dl paradicsomlé
1 ágacska csombor (borsikafü)
arasznyi nagyságú kaporszár
só
ecet (ízlés szerint) a tálaláshoz:
tejföl
csípős paprika
Megmossuk a húst, és 3-4L vízben oda tesszük főni. Amikor felforrt a víz megsózzuk, és leszedegetjük róla a habot. Fedő alatt addig főzzük a húst, amíg meg nem puhul (1-1,5 óra kell hozzá). Ekkor kiszedjük a levéből, a levest kipótoljuk némi vízzel, és amikor újra felforrt, beledobjuk a legyalult vagy csíkokra vágott káposztát. Mellétesszük a csombort meg a kaporszárat, és addig főzzük, amíg puha nem lesz a káposzta is. Ekkor felöntjük a paradicsomlével, felforraljuk, hagyjuk néhányat lobbanni. Szükség esetén utánasózunk, és ha nem érezzük elég savanyúnak, akkor kevés ecetet teszünk bele. Kivesszük a levesből a csombort meg a kaprot. Lefejtjük a csontról a langyosra hült húst, és kockára vágva visszatesszük a levesbe. Tálaláskor friss kenyeret, tejfölt és csípős paprikát adunk mellé.
Tipp: a húst kuktában is főzhetjük, akkor rövidül a főzési idö.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése