Ha félsz, hogy rosszul teljesítesz az ágyban, félre fogsz lépni

A kihívásokat kedvelő és könnyen szexuális izgalomba jövő férfiak könnyebben félrelépnek. A nőknél a hűtlenség előjele inkább a rossz kapcsolatban kereshető – foglalja össze egy nemrég megjelent kutatás eredményeit a Science Daily. A témával kapcsolatban kikértük egy hazai szexológus véleményét is.

Ez az első olyan kutatás, amely a demográfiai, perszonális és interperszonális tényezőket figyelembe véve vizsgálja a félrelépés okait. A felmérés kimutatta, hogy ha a hűtlenség megtörténik, a demográfiai változóknál - iskolázottság, vallási nézet, házassági állapot - sokkal többet számít az illető személyisége, és ez kiváltképp igaz a férfiakra - állítja Robin Milhausen, a kanadai Guelphi Egyetem oktatója és a kutatás vezetője.

A vizsgálatban 506 férfi és 412 nő vett részt, akik hosszabb-rövidebb ideje monogám kapcsolatban élnek. A résztvevőket arra kérték, hogy válaszoljanak a vallásukkal, végzettségükkel, bevételükkel kapcsolatos kérdésekre. A kutatók ezen kívül felmérték a személyiségjegyeiket és a kapcsolatuk minőségét. A bevallott félrelépések arányában a tudósok nem találtak jelentős különbséget: a férfiak 23 százaléka ismerte be, hogy már megcsalta párját, míg a nőknél ez 19 százalék volt. Viszont a kiértékelt kérdőívek alapján a megcsalás oka nemenként nagyon eltérő volt.

Akik könnyedén szexuális izgalomra gerjednek, hamarabb elcsábulnak

A félrelépést a férfiaknál inkább a személyiségi jegyek határozzák meg: azok a férfiak, akik könnyedén szexuális izgalomra gerjednek, és aggódnak a saját szexuális teljesítményük miatt, bizony könnyebben elcsábulnak. Ez utóbbi látszólagos ellentmondás azért lehetséges, mert az emberek gyakran keresnek kockázatos helyzeteket, ami izgalmassá teszi a kapcsolatot. A megszokott partnerük helyett mást választanak, mert úgy érzik, ha az együttlét nem sikerül az alkalmi partnerrel, a kapcsolatból könnyen kiléphetnek, és nem kell újra találkozniuk.

Füredi Krisztián szexuálpszichológus hasonló véleményen van. "Az a szituáció, amikor valaki nem bírja kihagyni a kínálkozó alkalmat a szexuális együttlétre, általában nem kockáztatja a párkapcsolatot, tehát ilyen hűtlenség miatt általában nem szeretne kilépni a kapcsolatából. Ugyanakkor előfordul, hogy a kizárólag szexuális célú találkozások is elmélyülnek, és végül az eredeti kapcsolat felbomlásához vezet a felszínes testi kapcsolatnak induló kaland."

A párkapcsolati hűtlenségnek számos oka lehet, tévedés azt gondolni, hogy csak akkor fordul elő, amikor a kapcsolatban valamilyen komoly probléma van. A párkapcsolati problémák valóban gyakran teremtik meg az alapot a hűtlenséghez, de nem csak ez az egyetlen ok.

Köztudott, hogy a gyermek-szülő kapcsolat minősége közvetlen hatással van arra, hogy felnőttkorban képesek vagyunk-e bensőséges kapcsolatot kialakítani másokkal, főként a partnerünkkel. A lélektan különböző kötődési módot különböztet meg. Ezek közül az egyik, az elkerülő típusba tartozó személyeket az jellemzi, hogy érzelmi közelséget nem engednek meg, feszültté válnak, ha mások közelednek feléjük. A partnerükkel nem érzik jól magukat, inkább egyedül vannak, szex közben másról fantáziálnak. Ezek a személyek valóban gyakrabban csalják meg a partnerüket, mert úgy érzik, hogy a félrelépés segít elkerülni az elkötelezettségből fakadó szorongást.

"Amikor valami hiányzik, és azt keresi a személy egy külső kapcsolatban, akkor sokkal nagyobb az esélye a párkapcsolat megszakításának, hiszen nagy mértékben felértékelődhet az a személy, akitől ezt meg lehet kapni, szemben a jelenlegi párkapcsolattal. Természetesen ez általában torz észlelés, hiszen nagyon beszűkült módon a néhány hiányzó dolog lesz kiemelten fontos, és a személy ilyenkor nem veszi azt figyelembe, hogy sok más szempontból jó neki a jelenlegi kapcsolat, amelyet nem biztos, hogy megtalál az új kapcsolatában" - mondta Füredi Krisztián szexológus.

A nők a rossz kapcsolatból menekülnek

Ha a nő lép félre, annak oka valószínűleg a kapcsolat minősége. Ha a nő nem elégedett a párkapcsolatával, akkor kétszer nagyobb eséllyel csalja meg a párját, mint a boldog kapcsolatban élő nők. Azok, akik úgy érzik, szexuálisan nem illenek össze a párjukkal, háromszor nagyobb eséllyel lépnek félre azoknál, akiknél minden rendben működik az ágyban.

"Rengeteg dolog okozhatja a hűtlenséget" - mondta Milhausen. "Amit a tanulmányunk megállapított, az az, hogy ha ezt a sok változót együtt értékeljük, akkor az egyén személyes karaktere minden mást kiüt a modellből, és ez kiváltképp igaz a férfiakra. A nőknél kicsit más a helyzet, itt inkább a kapcsolat minősége a mérvadó."

A tanulmány szerzői nem kívánják a férfiakról és nőkről kialakult sztereotip képet tovább erősíteni, miszerint a nőt csak a kapcsolata minősége érdekli, és az a férfi, aki már egyszer félrelépett, mindig hűtlen marad. Azonban úgy gondolják, ha elfogadjuk a személyiség meghatározó szerepét, a terápiás beavatkozás is sikeresebb lehet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba