Hideg, nyári ananászleves


Könnyű, trópusi hangulatú, hűsítő nyári leves, amelyet idénygyümölcsökkel tehetünk változatossá.

Hozzávalók
1 friss ananász vagy 1 doboz ananászkonzerv
2 evőkanál cukor
csipet só
1 dl édes fehérbor
1 vaníliarúd
1,5 dl tejszín
15 dkg málna

Meghámozzuk, kockákra vágjuk az ananászt. (Konzerv felhasználásakor leszűrjük és félretesszük a gyümölcs levét Ebben az esetben kevésbé kell édesíteni a levest.) Aranybarnára karamellizáljuk a cukrot, és óvatosan hozzáadjuk az ananászt. (Vigyázzunk: nagyon forró, felcsap a göz!) Állandó keverés mellett átforgatjuk a gyümölcsdarabokat, és az egészet fölengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Addig forraljuk, amíg teljesen föl nem oldódnak a megkeményedett cukordarabkák. Ekkor hozzáadjuk a bort, a csipet sót, a vanília kikapart magjait, és további 5-7 percig lassú tűzön főzzük. Ezután elkeverünk a tejszínben pár kanál forró levest, és az ananászos léhez Öntjük. (Ha sürü, vízzel hígítjuk.) Épp csak fölforraljuk, és már készen is van. Hideg vízbe állítva kihűtjük, majd pár órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor beletesszük a málnaszemeket.

Tipp: málna helyett bármilyen bogyós gyümölcsöt használhatunk, akár vegyesen is. ízlés szerint a tejszínbe kevert 1 csapott evőkanálnyi keményítővel sűrűbbre is készíthetjük. Ha még könnyebbé szeretnénk tenni, cseréljük a tejszínt joghurtra.

http://zamatesillat.blogspot.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

Krémes méhcsípés

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel