Rizottó alaprecept

Rizottó alaprecept

Hozzávalók:
9 evőkanál vaj, 3 evőkanál olívaolaj, 3 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 nagy zellergumó, 60 dkg rizottórizs, 1,5 dl száraz fehérbor, 9 dl zöldség alaplé, 6 evőkanál reszelt parmezán

Elkészítés:
A vaj felét és az olívaolajat felhevítjük, és megdinszteljük benne a felaprított hagymát, a fokhagymát és a lereszelt zellert. Beletesszük a jó minőségű rizottórizst, 1-2 percig keverjük Akkor jó, ha már pattog, és kissé elsápadnak a szemek. Ekkor hozzáadjuk a bort (mire felszívja a rizs az ízeket, az illattal kirepül az alkohol is). Ezután hozzáadunk egy kis merőkanálnyi, forró zöldség alaplét, és addig kevergetjük, amíg beissza a rizs.

Jöhet a következő kanál alaplé, majd tovább kanalanként a többi, amíg megpuhulnak a szemek. Ez kissé időigényes, de ettől lesz igazán finom a rizottó. Hozzákeverünk még egy-két kanál vajat, beletesszük a parmezánt is, így kapjuk meg azt a rizottóalapot, amelyet aztán kedvünk szerint dúsíthatunk tovább.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba