Mit lehet tenni a gyomorsav túltengés, a Reflux és a gyomorégés ellen?

Gyomorégés az éhgyomorra vagy az étkezés után keletkező égető érzés a gyomortájon, esetleg a nyelőcsőben, a garatban. Tulajdonképpen a gyomorszáj és a nyelőcső alsó szakaszán jelentkező fájdalom többnyire szétsugárzik a szegycsont alsó részéből egészen a garatig.

Mit lehet tenni a gyomorsav túltengés, a Reflux és a gyomorégés ellen?

Többnyire gyomornedv-termelődés, savtúltengés okozza, különösen a nehéz, a normálisnál zsírosabb, édesebb vagy savanyúbb ételek fogyasztásának a következménye. A megnőtt savtartalom a gyomor nyálkahártyáját nem bántja, de ha a savas gyomornedv a nyelőcsőbe jut, akkor kellemetlen, maró fájdalmat okoz.

Ugyanakkor a gyomorégés előfordulhat savhiányos állapotban is. A fájdalom a gyomorsavtartalom erjedési zavara során létrejövő tej-, ecet- vagy propionsav miatt jelentkezik.

A gyomorégés általában csökkenthető vagy megszüntethető savmegkötő szer alkalmazásával. A legelterjedtebb szer a szódabikarbóna – nátrium - hidrogén – karbonát – amit por alakban vagy tablettaként használnak. A nem mérséklődő panaszok hátterében más problémát is felfedezhetünk.

A pszichés ártalmak, és a vegetatív labilitás gyomorpanaszokat okozhat. Amikor valamilyen okból, pl. a fokozott stressz miatt a nem kellően pépesített állapotban a gyomorba jutó táplálék túlzott savelválasztást indukál. Az ún. gyomoridegesség következménye is a gyomorégés.

E tünet megtapasztalható a gyomornyálkahártya gyulladásakor, aminek oka általában a túlzásba vitt alkoholfogyasztás és a folyamatosan megterhelő táplálkozás. A gyulladás tünete még a gyomorégésen túl, a hányinger, a teltségérzés, gyomorszáji fájdalom, böfögés.

A gyomorfekély, nyombélfekély tünetei között is megtaláljuk a gyomorégést. Az állandó vagy az időszakosan jelentkező fájdalmakon túl az erős, a túlfűszerezett, a zsíros, az átlagosnál édesebb ételek és a kávé, a töményalkohol ill. a savanyú bor váltja ki az erőteljes savnövekedést. Ilyenkor diétázni kell.

A gyomorkimenet szűkülése esetén a kiürülési akadály és a teltségérzet okozhat gyomorégést. Amikor valami miatt a gyomorszáj nem záródik tökéletesen, a sav visszajut a nyelőcsőbe, és kialakul a refluxbetegség, aminek további tünete a hányinger és a böfögés.

Mit tehetsz ellene?

Kerüld a kiváltó okokat!

Számos étrendi változtatás segíthet megakadályozni a gyomorégést és minimálisra csökkenteni a nyelőcső-irritációt. Mindenképpen csökkenti a betegség előfordulását, ha kerülöd a kiváltó okokat.

Ismert gyomorégést okozó élelmiszer, étel, ital például: a kávé, az alkohol, a borsmenta, a csokoládé, a hagyma, valamint a paradicsom. Általában igaz, hogy a fűszeres, savas vagy zsíros ételek gyakrabban okoznak gyomorégést. Ha már ilyeneket fogyasztasz, egyszerre csak keveset egyél vagy igyál belőlük. Az alkoholtartalmú italokat tanácsos inkább két étkezés között, nem evés közben fogyasztani – így kevésbé okoznak gyomorégést. Ezenkívül pedig jól teszed, ha két órával lefekvés előtt már nem eszel semmit.

Zsírszegény ételek és mértékletesség

A szakemberek zsírszegény ételek fogyasztását javasolják, lehetőleg kis adagokban. A bőséges étkezés következtében ugyanis kitágul a gyomor, növelve ezzel a savvisszaáramlás veszélyét. Ha azonban a nap során többször eszel kevesebbet, emésztésed könnyebbé válik. Ezenkívül az is rendkívül fontos, hogy ne egyél kapkodva. Ilyenkor ugyanis túl nagy terhet róhatsz a nyelőcső izomgyűrűjére – aminek következtében az izom elernyed, és utat enged a visszaáramló savaknak. A zsírszegény táplálékok pedig könnyebben emészthetők, így kevésbé gyengítik az izomgyűrűt.

Gyömbértea

Egyes szakértők szerint a híg gyömbértea jó hatással van a gyomorégés kellemetlen tüneteire. Bár a gyömbér maga elég csípős, azt tartják, hogy összehúzódásra készteti a nyelőcső izomgyűrűjét – megakadályozva ezzel a savvisszaáramlást.

Megfelelő testsúly

Az elhízás és a gyomorégés közti kapcsolat elég nyilvánvaló, ezért is fontos az egészséges testsúly megőrzése. A gyomor környékére nehezedő nyomás ugyanis gyengíti az izomgyűrű munkáját, utat engedve ezáltal a gyomorsavnak. A fogyásban segíthetnek a magas rosttartalmú ételek, mivel növelik a jóllakottság érzését.

Rostok és összetett szénhidrátok

A rostokban és összetett szénhidrátokban gazdag étrend megkönnyíti az emésztést, és megelőzi a gyomorégést. A szakemberek azt ajánlják, hogy az étrend sok zsírszegény, de összetett szénhidrátokban gazdag táplálékot – bab, zöldségfélék, teljes kiőrlésű gabona – tartalmazzon.

A legnépszerűbb gyomorsav-semlegesítő készítmény a Rennie rágótabletta. Természetes hatóanyagokat, magnézium- és kalcium-karbonátot tartalmaz, mely a felesleges gyomorsavat vízzé és más természetes anyagokká alakítja. A Rennie gyorsan enyhíti a gyomorégést, akár 2 percen belül hatni kezd a gyomorban. Ugyanakkor a Rennie kíméletes megoldás, hiszen helyileg hatva semlegesíti a gyomorsavat. Ennek köszönhető évek óta tartó sikere.

Feltétlenül keresd fel orvosod, amennyiben a gyomorégés hosszabb időn át, gyakran visszatérő jelleggel jelentkezik!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba