A világ legveszélyesebb anorexiás és bulémiás blogok

Tönkrement a szervezete és leállt a szíve annak a lánynak, aki néhány hete halt meg Londonban. Nem rákos volt és nem is AIDS-es: egyszerűen csak fogyókúrázott, méghozzá anorexiás blogokat követve.

Kate Chilver - Anorexia

A mindössze 30 kilós lány gyomra és a belei
is elsorvadtak, a vérkeringése pedig teljesen leállt

A 31 éves Kate Chilver tizenhat évig élt szinte nulla kalórián és ismerősei szerint megszállottja volt az anorexiás és bulémiás blogoknak, ahol egymásnak adnak tanácsokat az étkezési zavarban küzdő lányok.

Az ún. thinspiration-oldalak már itthon is nagyon elterjedtek: a magyar BulemiaCake-blogon például ilyen megdöbbentő bejegyzést olvashatsz:

“Élvezem, ha éhes vagyok, élvezem a pillanatot, élvezem az életet ha üres a gyomrom, szépnek látom magam, vidámabb vagyok, és néha érzem azt a fájdalmas érzést, ami a tökéletességet jelenti, a teljes ürességet. Üres gyomor, vékonyság, tökéletesség.”

A többi veszélyes oldalhoz hasonlóan ez a blogger is megosztja az olvasóival, mi mindent eszik (pl.: reggelire kávé, ebédre egy cső kukorica, vacsorára két kanál túró), hogyan tűri a koplalást, mit lehet tenni szédülés és fázás ellen, elmeséli, hogyan titkolózik a család és a barátok előtt vagy durvább esetekben: hogyan szabadul meg a már bevitt kajától. A Thinspiration.blog.hu-t egy olyan lány írja, aki már három szem barack után fekvőtámaszozik, mert bűntudata van és arra ad tippeket, melyik hashajtó a legjobb és a legolcsóbb. Szegény lány úgy érzi, hogy ha éhesen megy ki az utcára, többen mosolyognak rá, mert szebbnek és erősebbnek látják őt. A BulemiaCake írója is ismeri ezt a furcsa érzést, ő így ír erről:

“Nem, nem szenvedek. Tökéletesedem az ürességben. Kihoz belőlem olyan dolgokat, amikről nem is tudtam. Kitartás, aprólékosság, odafigyelés, összpontosítás... Csupa jó dolog. Nem buzdítok senkit sem koplaldira, mert nem kell mindenkinek ezt tenni. Csak leírom, hogy nekem milyen előnyeim vannak a fogyásból. Mert fogyni jó. Mert olyan könnyűnek érzed magad. Olyan törékenynek, veszélyesen törékenynek.”

Mit mond a szakértő?

“Ezek a blogok attól ilyen sikeresek és olvasottak, mert hasonló beállítottságú, ugyanolyan korú fiatalok támogatják egymást, aminek nagyon erős hatása van – mondja Geist Klára pszichológus. - Mindannyian keressük az olyan emberek társaságát, akik hozzánk hasonló elveket vallanak, mert ettől többnek, jobbnak erősebbnek érezzük magunkat és ennek hatására beindul egyfajta önigazolás. De veszélyes és önpusztító dolgokat is felerősít a fiatal lányokban a csoportosulás, főleg azoknál, akik elbizonytalanodott élethelyzetben vannak és azt gondolják például, hogy csak akkor találják majd meg önmagukat és akkor lesznek sikeresek, ha csontsoványra fogynak.” Ha ismersz olyan lányt, aki szintén függ ezektől a káros blogoktól, próbáld meg a sorstársai helyett inkább szakemberhez irányítani, mert ahogy a londoni lány esete is mutatja: életveszélyes olvasmányokról van szó.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba