Már itt az allergiaszezon: így csökkentheted a tüneteket!

Bár még nincs csúcsszezon, egyre többen keresik fel a szakorvosi rendelőket. Egyelőre az éger, a nyár, a ciprus- és tiszafafélék virágzása okozhat tüneteket. Májusban-júniusban a füvek, júliustól a gyomnövények lesznek felelősek a legtöbb panaszért.

Már itt az allergiaszezon: így csökkentheted a tüneteket!

A tünetek: Az allergia nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója. Továbbra is népbetegség: hazánkban minden harmadik, negyedik embernél fordul elő. Az orvostudomány jelen állása szerint a túlérzékenységet még nem lehet sem megelőzni, sem gyógyítani. A tüsszögés, az orrfújás, a csalánkiütés pedig jelentősen megnehezítheti az arra érzékenyek mindennapjait. Az allergia megjelenése nem kötődik életkorhoz, bármikor kialakulhatnak az első tünetek. Kezdetben a szervezet általában csak egyféle allergénre érzékeny, később előfordulhat akár keresztreakció is.

A felkészülés: Bár az igazi szezon májusban kezdődik, fontos azonban, hogy előre felkészítsük immunrendszerünket. A gyógyszeres kúrát legalább egy héttel az érzékenységet kiváltó pollen megjelenése előtt el kell kezdeni, hogy a védőhatás időben kialakuljon. Amennyire tudjuk, kerüljük az allergént. Akik érzékenyek a pollenekre, azok az adott időszakban kevesebb időt töltsenek a szabadban. Egy-egy kirándulás után mossanak hajat, és gyakrabban cseréljék az ágyneműket! Így csökkenthetők a panaszok.

A kezelés: A tüneteket leginkább gyógyszerrel kezelik. Segítséget jelenthet az orrspray, illetve a szemcsepp. Egyre többen kísérleteznek alternatív gyógymódokkal, például fény- vagy immunterápiával, homeopátiás készítményekkel. Ezekről az orvostársadalom véleménye megosztott, ám sokak véleménye szerint a hozzászoktató kezelés valóban enyhíti a tüneteket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba