Veszélyes az önbarnító?

Az önbarnító krém használata egyszerű. Csak magunkra kenjük, és pár perc múlva olyan barnák vagyunk tőle, mint amikor egy heti nyaralás után hazajövünk. De mi az ára a gyors hatásnak?

Veszélyes az önbarnító?

Mit okozhat az önbarnító krém?


Az önbarnító krém nem hatol be a bőr mélyebb rétegeibe, csak a legfelső hámrétegbe szívódik be. Emiatt azt gondolnánk, hogy nem árthat. Ha hetente egyszer csak annyit masszírozunk bele a bőrünkbe, amennyi éppen szükséges, még nem okoz panaszt.

Mindenesetre még így is érdemes óvatosnak lenni. Allergiát, pattanásokat okozhat. A mesterséges barnulásnak kitett fényes, egészségesnek látszó bőrt piros foltok tarkíthatják, miután a krém hatása elmúlik.

Bőrrák ellen véd?


Van, aki azért használ önbarnító készítményt, mert fél a ráktól, és tudja, hogy a fehér bőrben a napsugarak könnyebben kárt tehetnek, mint a sötétebb árnyalatú bőrben. Ezenkívül a sápadtság egészségtelennek is tűnik.

A smink nyáron az erős fény miatt alig érvényesül, ráadásul az arcfestékek szintén árthatnak, ha nem mossuk le. Az izzadás miatt nem is tartós ilyenkor a smink. Ezért érezzük jól magunkat, ha a bőrünk barna. Valóban nagyon mutatós, a bőrrák ellen azonban a mesterségesen előidézett barnaság nem nyújt védelmet.

Ami a legártalmasabb


A dihydroxyacetone (DHA) egy cukorszármazék. Ez a legártalmasabb az összetevők közül. Ránctalanító krémek, ajakrúzsok, samponok, szappanok, babatestápolók egyik fontos adaléka. Miután a bőrbe kerül, hatása hosszan tart. A barnító esetében a narancssárga színért felelős, de néha furcsa árnyalatot hoz létre a bőr felszínén. Ez függhet a bőrtípustól vagy a krém felvitelétől.

Állítólag nincs bizonyíték arra, hogy teljesen veszélytelen. Úgy fejti ki a hatását, hogy szabad gyököket hoz létre a bőr felső rétegében, és közben pusztítja a bőrsejteket. Minél gyakrabban használjuk a krémet, annál gyorsabb ez a folyamat. Ahhoz hasonlít, mint amikor a félbevágott alma megbarnul a levegőn. A berlini Gematria Test Lab a DHA káros tulajdonságait vizsgálta. Miután a DHA-val kezelt bőrfelületet UV sugárzásnak tették ki, kétszer annyi szabad gyök keletkezett, mint a kezeletlen bőrfelületen.

Egyéb mérgek


Ahogy a testápolók, úgy a barnítószerek sem biztonságosak. Mindkettőben megvannak ugyanazok a mérgező adalékok (pl. rétegképzők, illatanyagok). Némelyik (pl. coumarin, butylphenyl metylpropional) bénítja a központi idegrendszert, a parabének pedig rákot okoznak.

Ha csak önbarnítót kensz magadra, akkor a napsütés is méreg, mert a krém csak felületi barnaságot ad, a pigment termelődését nem segíti, ezért a bőr ugyanolyan védtelen, mint fehéren.

Barnaság természetesen


Türelmesen és lassan haladj, ha barna bőrt szeretnél. A végleges dolgok kialakulásához az életben is fokozatosság kell.

Tartsd be a napozásra vonatkozó tanácsokat. Például a bőrszínednek megfelelő faktorú napozószert használj, és óvatosan, rendszeresen napozz. Ne feküdj órákig a tűző napon, és 11-től 16 óráig árnyékos helyen tartózkodj.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Használati utasítás sértődékenyekhez

A Sugarloaf egykori énekesnője megmutatta bájait! - képekkel

Bőrgomba, körömgomba